Marian Munteanu a fost retras de PNL din cursa pentru Primăria Capitalei. În locul său a fost propus Cătălin Predoiu

Autor: Roxana Preda 20.04.2016

Marian Munteanu a declarat că, în urma discuţiilor cu liderii PNL şi ca urmare a tensiunilor interne, a decis să se retragă din cursa electorală, pentru a nu afecta "unitatea echipei" PNL pe Bucureşti.

Marian Munteanu este al treilea candidat lansat de PNL în competiţia pentru Primăria Capitalei, după Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.

El a fost desemnat candidat al PNL la PMB marţi, 12 aprilie, la doar o zi distanţă după ce Ludovic Orban a anunţat că se retrage din cursa electorală şi din funcţiile deţinute în partid din cauza anchetei DNA.

Decizia PNL a fost luată cu majoritate largă de voturi, singurul care s-a abţinut fiind preşedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus. Seniorul liberal a criticat conducerea partidului pentru că nu a avut un plan de rezervă în cazul retragerii lui Orban şi nu a nominalizat pe cineva din interiorul partidului, cu atât mai mult cu cât prim-vicepreşedintele PNL Adriana Săftoiu şi-a arătat disponibilitatea de a-şi asuma candidatura.

Candidatura lui Marian Munteanu a stârnit un val de critici din partea societăţii civile, mai multe ONG-uri solicitând retragerea acestuia, pe motiv că este incompatibil cu valorile europene şi democratice şi a dat dovadă de simpatii faţă de mişcarea legionară, de care nu s-a dezis niciodată. Contestaţiile s-au intensificat ulterior, chiar candidaţi ai PNL la sectoarele din Capitală delimitându-se de Marian Munteanu.

Vineri, 15 aprilie, a reacţionat şi Administraţia Prezidenţială precizând că preşedintele Klaus Iohannis nu l-a propus, nu l-a susţinut pe Marian Munteanu şi nu are niciun fel de implicare în desemnarea acestuia candidat la Primăria Capitalei, decizia aparţinând conducerii PNL.

Precizarea a venit în contextul în care au existat informaţii potrivit cărora preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu o delegaţie PNL, chiar înainte de desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat PNL la Bucureşti.

Cătălin Predoiu, preşedinte PNL Bucureşti, este noul candidat al Partidului Naţional Liberal la Primăria Bucureşti, după retragerea lui Marian Munteanu, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Predoiu este al patrulea candidat lansat de PNL în cursa pentru Primăria Capitalei.

Decizia ar urma să fie validată într-o nouă şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL care va avea loc joi, la ora 16.00.

Liberalii vor trebui să strângă semnături pentru candidatura lui Cătălin Predoiu până la începutul săptămânii viitoare, în condiţiile în care termenul limită pentru înscrierea în cursă expiră marţi, la 26 aprilie.