Mafia rusească sifonează sume uriaşe din sistemul de sănătate german

Autor: Bogdan Cojocaru 21.04.2016
Sistemul de sănătate german pierde sume uriaşe de bani prin scheme de fraudă prin facturi despre care procurorii spun că poartă amprenta mafiei ruseşti. Poliţia avertizează că asfel de scheme reprezintă un fenomen de amploare naţională, scrie Deutsche Welle.

Populaţia Germaniei îmbătrâneşte rapid, ceea ce a permis în ultimii ani înflorirea pieţei de servicii de sănătate şi de asistenţă medicală.

Din cauza deficitului de îngrijitori calificaţi nemţi, Germania depinde din ce în ce mai mult de personal din Europa de Est, atât pentru servicii mobile, cât şi staţionare. Pentru că nu sunt monitorizate strict, serviciile mobile s-au dovedit a fi o invitaţie pentru organizaţiile infracţionale.

Potrivit presei germane, sistemul de sănătate pierde cel puţin un miliard de euro pe an din cauza fraudelor prin scheme cu facturi. Ziarul Welt am Sonntag şi postul de radio Bayerischer Rundfunk raportează că astfel de scheme au legături cu furnizori ruseşti de servicii mobile de asistenţă medicală, unii probabil în cârdăşie cu mafia rusească. Iar aceşti furnizori au ca ţintă cazuri dificile şi bănoase, cum ar fi pacienţi care au nevoie de îngrijire intensivă pentru care se facturează mii de euro pe an de persoană.

Sistemul poate fi fraudat, spre exemplu, atunci când îngrijitorul este plătit pentru o muncă de 24 de ore, dar el îşi verifică pacientul de doar câteva ori pe zi. Sunt cazuri în care chiar membrii familiei pacientului participă la fraudă, încăsând o parte din suma plătită de sistemul german de sănătate. De asemenea, îngrijitorii îşi pot falsifica rapoartele de lucru înregistrând servicii pe care nu le-au prestart niciodată.

Acest gen de fraudă este un fenomen naţional, dar se pare că este mai intens în Berlin, Saxonia Inferioară şi Bavaria.

Dominik Schirmer, reprezentant al firmei de asigurări de sănătate AOK, spune că sistemul este fraudat de ani de zile şi că asigurătorilor trebuie să li se dea mai multă libertate pentru a verifica serviciile mobile de îngrijire. În prezent, companiile de asigurări de sănătate pot efectua controale anunţate o dată la şase luni.

Presa scrie, citând informaţii dintr-un dosar al poliţiei federale, că frauda prin facturare din sistemul de sănătate de către furnizori de serivicii ruşi este „un fenomen de amploare naţională care afectează mai ales zonele în care se dezvoltă grupuri închise din cauza barierelor lingvistice“.

Eugen Brysch, CEO al Fundaţiei pentru Drepturile Pacienţilor, spune că de vină este modul complicat în care funcţionează sistemul german. Nemţii au două servicii de asigurări obligatorii de sănătate, unul de bază şi unul pe termen lung. „Sistemul uşurează muncă infractorilor deoarece cele două servicii nu comunică deloc între ele în ceea ce priveşte îngrijirea la domiciliu“.