Pe piaţa de agrobusiness din România au apărut primi hibrizi de porumb ceros, care au avantajul de a fi mai rezistenţi la boli şi la secetă

Autor: Roana Rotaru 21.04.2016

Divizia din România a companiei americane DuPont Pioneer, specializată în comercializarea seminţelor pentru diverse recolte, a anuţat ca va lansa hibrizi de porumb ceroşi, aceştia reprezentând primul produs comercial al companiei dezvoltat prin tehnologia avansată de ameliorare, numită CRISP-Cas. Potrivit companiei, avantajele cultivarii cu hibizi de porumb ceros sunt redate de faptul că seminţele au o mai mare rezistenţă la mediu, cum ar fi rezistenţa la boli şi toleranţa la secetă.

"Aplicăm cei 90 de ani de experinţă şi cunoştinţe în domeniul biologiei porumbului pentru a dezvolta următoarea generaţie de hibrizi de porumb ceros, de înaltă calitate, în beneficiul întregului lanţ valoric, de la cultivatori, la procesatori şi utilizatorii finali", a declarat Neal Gutterson, vice-preşedinte, departamentul de cercetare şi dezvoltare din cadrul DuPont Pioneer.

Aceşti hibrizi de porumb ceros fabricaţi de Du Pont Pioneer vor fi disponibili pentru cultivatorii din SUA în cel mult cinci ani, potrivit reprezentanţilor companiei,  în prezent desfăşurându-se teste de câmp şi evaluări conform procedurii de reglementare.

Ȋn Statele Unite, aproximativ o jumătate de milion de acri, adică peste 200.000 ha, de porumb ceros sunt cultivaţi în fiecare an. Cu toate acestea, în mod tradiţional, randamentul acestora este mai scăzut decât în cazul hibrizilor de porumb non-ceroşi. Porumbul ceros are un conţinut de amidon de amilopectină mai mare, care este prelucrat pentru uz alimentar si nealimentar, fiind folosit inclusiv pentru fabricarea de produse alimentare procesate, adezivi şi hârtie lucioasă.

Principalii competitori ai DuPont Pioneer sunt americanii de la Monsanto, germanii de la KWS şi Institutul de Cerce­tare de la Fundulea.

Pe plan local, DuPont Pioneer deţine două companii: Pioneer Hi-Bred România, care se ocupă de partea de vânzări, şi Pioneer Hi-Bred Seeds Agro, care înglo­bează atât activităţi de producţie, cât şi de cercetare, businessul cumulat a acelor două entităţi fiind de aproximativ 80 de milioane de euro în 2015.