Afacerile cu restaurante şi cafenele au generat tranzacţii în creştere în ultimele luni

Autor: Alina-Elena Vasiliu 21.04.2016

Tranzacţiile pe piaţa restaurantelor şi a cafenelelor au crescut puternic în ultimul an în Capitală, în acelaşi ritm cu multitudinea de concepte noi dezvoltate în industrie, potrivit datelor companiei de servicii imobiliare DTZ. În ultimele luni, firma a intermediat închirierea a cinci spaţii cu o suprafaţă cumulată de 655 de metri pătraţi pentru deschiderea unor restaurante sau cafenele. Chiria cumulată pentru închirierea acestor spaţii se ridică la peste 17.000 de euro/lună, respectiv o chirie medie de 26 euro/metru pătrat lunar.

Este vorba despre tranzacţii pentru companiile Coffeeshop, care operează în franciză în Piaţa Dorobanţi, primul Boutique du Pain Jr., din AFI Park 2, locaţia 5 To Go de pe strada Ion Câmpineanu, restaurantul Uno şi cafeneaua Tucano, unităţi care vor fi deschise la începutul lunii mai la parterul clădirilor de birouri AFI Park 4&5.

„Piaţa cafenelelor şi restaurantelor din Bucureşti este extrem de dinamică, atât din motive obiective, precum creşterea consumului, cât şi din cauze externe, precum necesitatea relocării unor afaceri profitabile care îşi desfăşurau activitatea în clădiri improprii. Vedem activitate atât din partea marilor lanţuri, care caută să-şi extindă reţeaua, cât şi din zona tinerilor care au activat în alte domenii şi decid să investească într-un sector cu potenţial. Deşi preluarea unei francize este o opţiune mai sigură, unii antreprenori, români şi nu numai, vor să se impună cu concepte proprii de restaurante sau cafenele”, spune Bogdan Gubandru, business development manager la DTZ Echinox.

Investiţiile cumulate în deschiderea celor cinci unităţi menţionate sunt estimate la circa 800.000 de euro, dar planurilor acestor antreprenori vizează deschiderea unor noi unităţi.

Interzicerea fumatului în spaţii publice, inclusiv în cafenele şi restaurante, se resimte în special în vânzările operatorilor din interiorul mallurilor, unde este mai dificilă amenajarea unor spaţii speciale pentru fumători, spun reprezentanţii DTZ Echinox.
Compania are un departament specializat în industria HoReCa şi se implică atât în tranzacţii de închiriere a unor spaţii comerciale, cât şi în asocieri sau alte tipuri de tranzacţii complexe în Bucureşti şi în ţară.