Sunt cetăţean european şi am dreptul la sănătate!

Autor: Claudiu Cornoiu 23.04.2016

Că sănătatea este cea mai importantă o ştim cu toţii, dar oare cât de accesibilă este atunci când ai nevoie de ea, pentru tine sau cineva drag? O opţiune este în mod cert aceea de a căuta sprijin în afara ţării, iar ca cetăţeni ai Uniunii Europene, accesul poate fi unul relativ facil.

Voi descrie câteva dintre experienţele avute privind accesul la sistemul medical european, voi recomanda şi câteva instituţii de top, fără însă a fi un adversar al sistemului medical românesc.

Trăim într-o eră în care lucrurile evoluează într-un ritm atât de alert încât ceea ce era considerat ca o practică nouă anul trecut, ajunge să fie considerat depăşit anul acesta, iar medicina nu face excepţie. Şi pentru că înţeleg această realitate, am un principiu pe care îl aplic atunci când caut soluţii pentru probleme de sănătate complexe: Cum pot să intru în contact cu cei care fac cercetare şi tratează afecţiunea cu “armele” prezentului?

Poate că este o întrebare banală, însă mă ajută să înţeleg un lucru esenţial: există boli şi există pacienţi, tocmai de aceea caut să-i identific pe cei care fac medicină personalizată, care înţeleg şi aplică acest principiu.

Informaţia este parte din tratament, am înţeles asta încă de la primele contacte cu medicina, fie ea cea românească sau internaţională. Şi vreau să fiu bine înţeles, a accesa servicii medicale internaţionale nu înseamnă că eşti împotriva sistemului naţional, chiar dimpotrivă, sistemul autohton te ajută să alcătuieşti un tablou clinic iniţial ce va fi baza discuţiilor cu cei din afară.

Este dreptul oricărui cetăţean european să aibă acces la o a doua opinie medicală sau la tratament într-un alt stat, dacă situaţia o impune, iar cea mai bună sursă de informare o reprezintă experţii din domeniul medical, niciodată forum-urile unde anumite tratamente sunt recomandate ca un panaceu.

Să contactezi experţi dintr-o anumită zonă medicală nu mai este de mult imposibil; spitalele şi clinicile de top din  Europa, afişează public datele directe de contact ale medicilor, iar aceştia, de cele mai multe ori, răspund prompt şi cu o deschidere care te uimeşte.

Întorcându-mă la importanţa informaţiei, pentru a fi sigur că primesc răspuns din partea experţilor din afara ţării, am grijă să concep solicitările “pe placul lor”: prezint întotdeauna cazul într-o manieră structurată, subliniind profilul pacientului, istoricul, stadiul actual şi mă asigur că ataşez documentaţia relevantă. Într-un astfel de proces de comunicare, redactarea mesajelor în limba nativă a celor contactaţi reprezintă un mare avantaj, iar acesta se simte şi în momentul în care ajungi să experimentezi în mod direct serviciile medicale din ţara respectivă.

Concret, pentru a avea acces la servicii medicale din spaţiul Uniunii Europene ai nevoie de:

·         Cardul European de Sănătate: oferă acces la servicii medicale de urgenţă; cu alte cuvinte, îl poţi folosi doar dacă te afli într-o ţară din U.E. şi întâmpini o urgenţă medicală.

·         Formularul European S2 (fost E112): se solicită pentru deplasarea într-unul dintre statele membre ale U.E. pentru tratament medical planificat.

Informaţii despre cele două găsiţi pe site-ul C.N.A.S., prin Serviciul Central de Informare al Uniunii Europene - Europe Direct, sau la Centrul European al Consumatorilor din România.

Cardul European de Sănătate, se obţine în cel mult o săptămână şi funcţionează ca o asigurare medicală pentru servicii de urgenţă atunci când călătoriţi. Există centre medicale care pot accepta, cu titlu de excepţie, ca un prim consult şi o evaluare multidisciplinară să se facă pe baza acestui card, fapt ce îţi asigură acces rapid la servicii medicale, căci pentru obţinerea formularului S2 este necesar un timp mai îndelungat.

Am fost plăcut surprins să constat că un institut de top a acceptat o vizită multidisciplinară pe baza cardului, vizită în urma căreia s-a stabilit ce este de făcut şi s-a solicitat obţinerea formularului european S2 pentru internare.

Un important factor de diferenţiere pentru sistemul medical avansat o reprezintă tocmai acest concept de echipe multidisciplinare: să vezi o echipă de 5 medici, cu specializări diferite dar conexe cazului, că stau şi discută cu pacientul şi fiecare îşi prezintă opinia ca expert, iar apoi concluzionează ca o echipă care sunt paşii următori, reprezintă pentru pacient convingerea că este pe mâini bune. Sunt medici pentru care colaborarea este singura modalitate de a trata întru-totul pacientul.

Formularul european S2 – un act atât de controversat încât numai gandul că trebuie să-l obţii, te oboseşte. Se foloseşte exclusiv pentru tratamente planificate în afara ţării şi pe lângă o serie de documente standard, pentru a-l obţine ai nevoie de acordul clinicii din străinatate ca tratamentul să se efectueze pe baza formularului şi, poate cel mai dificil act de obţinut, un raport medical semnat de medicul curant în care trebuie argumentat că “îngrijirile solicitate nu pot fi acordate în nici una dintre unităţile sanitare din România într-un termen rezonabil”.

Am obţinut de curând acest formular pentru cineva drag şi împărtăşesc cu voi felul în care am procedat. De la centrul medical din afara ţării mi s-a comunicat că nu îşi mai aduc aminte când au tratat ultima oară un pacient din România pe baza formularului S2 şi că ”nu vrem să fiti dezamăgit, dar nu veţi obţine formularul de la autorităţile locale”.

Am fost învăţat să nu mă aştept ca drumul spre o soluţie să fie rapid sau uşor şi îmi dictez viaţa după principii menite să testeze limitele impuse de multe ori din obişnuinţă sau din nepăsare, aşa că mi-am zis: “dacă situaţia o impune, nimic nu poate să împiedice obţinerea formularului”.

Am început să caut în stânga şi în dreapta informaţii legate de posibilele motivări ale respingerii unor cereri de eliberare ale acestui formular, tocmai pentru a le evita; am reuşit astfel să concep un dosar care respectă întocmai litera legii.

Dincolo de existenţa tuturor actelor, să dovedeşti în 5 rânduri, căci acesta esta spaţiul alocat în formularul de raport medical tipizat de la C.N.A.S., că îngrijirile medicale nu pot fi acordate în niciuna dintre unităţile sanitare din ţară, este aproape imposibil.

Ca atare, judecând dupa cazul medical pentru care încercam obţinerea formularului, am solicitat prin e-mail, tuturor unităţilor sanitare din România care ar fi putut teoretic să ofere îngrijiri în cazul respectiv, să îmi comunice dacă şi în cât timp pot oferi îngrijirile medicale necesare, căci ceea ce trebuie dovedit este că acestea nu pot fi efectuate în timp util.

Bineînteles că, o bună parte dintre instituţiile contacte nu au oferit niciun răspuns, alţii au refuzat cazul, iar alţii ofereau un termen de soluţionare foarte mare. Răspunsurile au fost ataşte raportului medical şi astfel, Casa de Asigurări de Sănătate nu a avut niciun motiv în a respinge cererea, ba chiar au subliniat că este pentru prima dată când văd o astfel de abordare.

Lecţia pe care am învăţat-o din toate aceste experienţe este că, dacă ştii că există măcar o mică şansă de reuşită, trebuie să lupţi, să conteşti, să creezi precedente… niciodată să nu renunţi!

V-am promis şi câteva recomandări ale unor centre de top în domeniul medical european şi care s-au arătat mai mult decât deschise în a trata pacienţi din România:

·         Institut für Humangenetik, Aachen, Germania (Institut de Genetică)

·         Istituto Neurologico Carlo Besta, Milano, Italia (Institut de Neurologie)

·         Ospedale Bambino Gesu, Roma, Italia (Centru pediatric)

·         Gustave Roussy, Cancer Campus, Paris, Franta (Centru oncologic)

·         Istituto Nazionale dei Tumori, Milano, Italia (Institut oncologic)

·         Universitair Ziekenhuis, Brussel, Belgia (Centru pediatric)

Dincolo de folosirea acestor avantaje oferite ca cetăţeni ai Uniunii Europene, există centre dispuse să ofere sprijin pro bono. Este incredebil să vezi cum geneticieni din afara ţării acceptă să îţi efectueze, fără costuri, teste genetice complexe, de dragul cercetării şi cu intenţia de a-ţi oferi suport.

Dacă ai privilegiul de a fi sănătos, atunci ai şi datoria de a acţiona atunci când ceilalţi au nevoie de sprijin – este genul de mentalitate care mă caracterizează şi îmi dă curaj să gasesc soluţii, chiar şi atunci când situaţia pare a mă contrazice.

Sănătate şi inspiraţie!

Claudiu Cornoiu este absolvent al unui master în managementul resurselor umane din cadrul Universităţii din Craiova.