BCR Pensii: Componenta privată a pensiei, rol important în asigurarea nivelului de trai decent

Ziarul Financiar 23.04.2016

„Sistemul este în prezent subdezvoltat, dar cu un potenţial ridicat de creştere. Ar necesita câteva măsuri de natură să îi crească atractivitatea atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Creşterea plafonului de deductibilitate fiscală ar putea fi o astfel de măsură“, a mai spus el.

Pensiile private au fost lansate în urmă cu aproape opt ani, însă din cauza lipsei de educaţie financiară a românilor şi a lipsei de preocupare pentru perioada pensionării au atras active relativ reduse, de numai 21 mld. lei.

Radu Crăciun consideră că vulnerabilităţile sistemului rezidă pe deoparte în mentalitatea populaţiei şi lipsa de conştientizarea a situaţiei financiare de după pensionare, şi lipsa încrederii în sistem pe de altă parte.

„Situaţia demografică a României este în curs de înrăutăţire şi, din acest motiv, componenta privată a pensiei noastre va juca un rol foarte important pentru asigurarea unui nivel de trai decent şi după retragerea din activitate. Cu cât începem mai devreme economisirea cu atât este mai înţelept, deoarece efortul financiar este mai mic prin compunerea ratelor de investire pe o perioadă mai îndelungată“, a conchis Crăciun.