Are 26 de ani şi a investit 100.000 de euro într-o braserie

Autor: Roxana Petrescu 01.05.2016

Ana Consulea, 26 de ani, fiica lui Alexandru Consulea, antreprenorul care în 1998 a pus bazele restaurantului cu specific românesc Zexe, transformat între timp într-unul dintre reperele gastronomice ale Bucureştiului, a deschis, după o investiţie de peste 100.000 de euro, Zexe Braserie, o cofetărie situată într-o casă istorică de pe Bulevardul Aviatorilor, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Capitalei.

Zexe este un business care a ajuns în 2014 la un rulaj de 1,3 milioane de euro şi care-şi bugetase pentru anul trecut aproape 2 milioane de euro. Afacerea include 5 restaurante, dar şi un spaţiu de evenimente.

Conceptul pe care s-a dezvoltat businessul Zexe propune o detaşare de gastronomia tradiţional românească, bazându-se mai ales pe reinterpretarea unor reţete ante şi interbelice. Acelaşi concept urmează să fie aplicat şi de Ana Consulea la Zexe Braserie, cel mai nou local din familia Zexe.

„Cofetăria românească are foarte mult potenţial. Bucureştiul interbelic era capitala cu cele mai multe cofetării şi cafenele din Europa. Nicio altă cofetărie din lume nu mai este atât de vie şi de cosmopolită la bază. Cuvântul care descrie cofetăria românească este asimilare, întrucât o serie de popoare şi-au pus amprenta asupra ei. De la turci, greci, ruşi, până la francezi, cu toţii au îmbogăţit-o, creând astfel o cofetărie pur românească, original, plină de personalitate şi robustă. Conceptul Zexe Braserie este acela de a reda iubitorilor de dulce savuroasele prăjituri româneşti de care nu mai ştie nimeni şi a de a rafina gustul românilor pentru dulce. Zexe Braserie este, practic, o braserie interbelică, dar adusă în vremurile de astăzi, care să redea adevărata cofetărie românească, pierdută printre clătite cu Finetti, amandine din premix şi ecleruri“, spune Ana Consulea, expert cofetar. Potrivit acesteia, căutările pentru noul loc au început în urmă cu aproape un an.