UE ia măsuri antievaziune pentru a contracara ascensiunea populiştilor

Autor: CătăIina Apostoiu 25.04.2016

Uniunea Europeană a anunţat o serie de măsuri de combatere a evaziunii fiscale în condiţiile în care grupurile populiste din întreaga Europă încearcă să se folosească de scandalul Panama Papers pentru a argumenta că guvernele ignoră problema inegalităţii, scrie Bloomberg. În decursul unei reuniuni de două zile din Amsterdam, miniştrii de finanţe din UE au convenit să colaboreze pentru crearea unui regim de transparenţă fiscală sporită şi întocmirea unor liste negre ale paradisurilor fiscale. „Riscul populismului este foarte real dacă nu vom acţiona suficient de puternic sau rapid“, a declarat ministrul de finanţe francez Michel Sapin. 

„Oamenii vor avea impresia că susţinem un sistem nedrept, unul cu două seturi de reguli“. Miniştrii de finanţe UE au convenit să elaboreze o listă neagră comună a paradisurilor fiscale şi să stabilească sancţiuni comune împotriva acestora. Aceştia au convenit de asemenea asupra unui schimb de informaţii privitoare la proprietarii companiilor şi să analizeze adoptarea unor reglementări mai dure în ceea ce priveşte evaziunea fiscală şi spălarea de bani.

„Când au fost publicate documentele Panama, acestea au fost văzute atât ca un pericol, cât şi ca o oportunitate“, a declarat comisarul european pe probleme economice Pierre Moscovici. „Pericolul este ca publicul să privească documentele drept o confirmare a faptului că „toţi sunt răi, toţi sunt la fel“, ceea ce ar alimenta populismul, însă publicarea documentelor reprezintă şi o oportunitate politică extraordinară pentru că ne oferă argumente suplimentare“.