Magnat ucrainean, în centrul unui ordin de îngheţare de active de 380 milioane de dolari

Autor: CătăIina Apostoiu 25.04.2016

Unul dintre cei mai puternici magnaţi din Ucraina se numără printre oamenii de afaceri afectaţi de un ordin de îngheţare a unor active de 380 milioane de dolari la nivel mondial, scrie Bloomberg. 

Igor Kolomoisky şi miliardarul Hennadii Boholiubov sunt acuzaţi de Tatneft, o companie petrolieră rusă, de a fi preluat în mod ilegal controlul asupra unui joint venture din sectorul rafinării din Ucraina şi de a fi transferat sute de milioane de dolari către companiile lor paravan, relevă documentele transmise unei instanţe londoneze.

Doi asociaţi bogaţi ai ucrainenilor au fost numiţi de compania de stat Tatneft în cadrul procesului prin care aceasta încearcă să obţină peste 334 milioane de dolari de la cei implicaţi. 

Ordinul semnat de un judecător londonez include active ca un avion privat, o ambarcaţiune şi proprietăţi din Anglia şi Franţa. Vila din Franţa deţinută de Kolomoisky este de asemenea vizată de ordin.

Kolomoisky este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri ai Ucrainei şi fost guvernator regional până în 2015. Acesta a asigurat finanţare vitală pentru războiul Ucrainei împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia însă acesta a ieşit din graţiile preşedintelui Petro Poroşenko anul trecut din cauza eforturilor sale de a controla compania petrolieră de stat.