Timiş: 58 de biserici controlate de ISU, pompierii recomandă ca slujbele să se ţină cu uşile deschise

Ziarul Financiar 25.04.2016

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de ISU Banat, înainte de sărbătorile de Paşti, acţiunile inspectorilor de prevenire se derulează cu precădere în lăcaşurile de cult, fiind controlate până în prezent un număr de 58 de biserici.

„Pe timpul controalelor, specialiştii în prevenirea incendiilor au în atenţie dotarea cu stingătoare a lăcaşurilor de cult, menţinerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalaţiilor electrice şi stabilirea zonelor de parcare astfel încât accesul autospecialelor de pompieri să nu fie afectat. De asemenea, aceştia execută instruiri cu personalul bisericesc, ocazie cu care vor fi prezentate măsurile care trebuie respectate înainte, pe timpul şi după terminarea slujbelor, astfel încât aceştia, la rândul lor, să le transmită şi enoriaşilor. În această perioadă, echipajele de salvatori vor continua acţiunile de recunoaştere la astfel de obiective pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularităţile fiecărei clădiri şi prelucrarea personalului bisericesc asupra asigurării intervenţiei imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere”, se arată în comunicatul de presă al ISU Banat.

Pompierii recomandă Mitropoliei Banatului să permită desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se organizează în interior, să limiteze accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult.

De asemenea, în cazul desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, pompierii recomandă să se menţină uşile fixate în poziţie deschisă şi să se îndepărteze covoarele sau mochetele din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.

„În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu”, mai spun cei de la ISU Banat.

Controalele pompierilor la lăcaşurile de cult din Timiş vor continua şi în zilele următoare.