Angela Toncescu şi alţi 10 şefi ai instituţiilor desfiinţate după apariţia ASF cer compensaţii de peste 15 mil. lei

Autor: Anelis Baciu 29.04.2016

Angela Toncescu, fosta şefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), şi alţi zece foşti membri ai structurilor de conducere din vechile autorităţi de supraveghere a asigurărilor, pieţei de capital şi pensiilor private sunt în litigiu cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi cer compensaţii pentru încetarea mandatelor cu o valoare totală de 15,5 milioane de lei (3,5 mil. euro). 

Până acum ASF a câştigat pe fond aproximativ 60% din totalul litigiilor de muncă în care sunt implicaţi foşti angajaţi ai instituţiei. Supraveghetorul pieţei de capital, asigurări şi a pensiilor private a câştigat definit procesul cu Constantin Buzoianu, fostul preşedinte al fostei Comisii de Supraveghere Financiară (CSA) în perioada 2011-2012, după ce Curtea de Apel a respins ca nefondat apelul formulat de Buzoianu. În urma acestei decizii ASF a scăpat de plata unor compensaţii de peste 1,5 milioane de lei pe care Buzoianu le cerea ca urmare a încetării mandatului înainte de termen.

ASF s-a confruntat cu o situaţie similară în cazul lui Tudor Baltă, fost vicepreşedinte al CSA, care a pierdut definitiv procesul în care cerea compensaţii de peste un milion de lei. Totodată, ASF a câştigat definitiv procesele intentate de Dragoş Mihalache şi Cristian Toma, foşti membri ai comisiei responsabile cu supravegherea pensiilor private, şi respectiv de Mihaela Gunata şi Valentin Halichias - foşti asistenţi cabinet membri ai CSA.