Mihai Anghel, cel mai mare exportator român din agrobusiness: „Suntem singura firmă cu capital românesc care face export de cereale, restul au fost distruse“

Autor: Roana Rotaru 29.04.2016

Compania de agrobusiness Ce­real­com Dolj, controlată de omul de afa­ceri Mihai Anghel, a trimis anul tre­cut produse agricole de peste 200 mil. dolari pe pieţele externe.

„Exportăm unde gă­sim, de obicei în Orientul Apropiat şi Mijlociu şi în nordul Africii, grâul având cea mai mare pon­dere dintre cerealele ex­por­ta­te. În 2015-2016 am exportat circa 850-900 mii de tone de cereale, ceea ce din punct de vedere valoric în­seam­nă 200 milioane de dolari“, a de­cla­rat pentru ZF Mihai Anghel, pro­prie­tarul companiei Cerealcom Dolj.

În ceea ce priveşte topul celor mai mari exportatori din agrobusi­ness, odată eliminat criteriul „capital ro­mânesc“, vânzările Ceralcom Dolj sunt surclasate de giganţii cu capital stră­in Nidera, ADM, Ameropa, Cargill, Glencore Bunge şi CHS.

„Noi suntem singura firmă cu capital românesc care face export de ce­reale, restul au fost dis­truse. Nu e mo­tiv de bucurie faptul că grosul exporturilor este realizat de către companii străine. Nu e bine deloc“, a spus Mihai Anghel eviden­ţiind faptul că mediul de afaceri românesc ar trebui stimulat.