Floarea vieţii şi Cut Yourself Art/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 28.04.2016

Între 26 aprilie- 15 mai, 2016, o expoziţie de marcă la Art Yourself Galllery: Daniela Făiniş şi Emilia Perşu.

Daniela Făiniş, un artist de marcă al generaţiei sale, modelează porţelanul cu rafinament, emoţie şi fineţe (foto 1-12). A expus în România, Japonia, Germania, iar lucrările sale se întâlnesc atât în muzee, cât şi în colecţii private. În 2004 a fost premiată cu  Meritul cultural  în grad de Comandor oferit de Preşedintele României.

„Ca artist e greu să nu fi fascinat de potenţialităţile acestui simbol – floarea vieţii.
Pentru mine provocarea a fost să evadez din aparenta monotonie a compoziţiei dată de rapoartele ei geometrice inconturnabile. Însă trebuie să recunosc că, pe măsură ce construieşti ţesătura începi să fii subjugat de ritmul ei, care reverberează din petală în simbol solar, în inele înlănţuite, în hexagon, căpătând apoi o spaţialitate aproape incontrolabilă.
E ca o călătorie prin locuri ştiute, dar mereu redescoperite, inevitabil readucându-te prin punctul de început, într-un plan mereu altul.”

Emilia Perşu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1998, membră în Consiliul Director al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2012, membră a Fundaţiei HAR din Bucureşti, membră a Asociaţiei Gravorilor din Budapesta şi  director artistic al Festivalului „Printemps des poètes”, România este un artist complex cu o abordare minimalistă (foto 13-17).

„Pentru mine experimentarea vieţii prin artă este ca o călătorie. A călători, a te  îndepărta de «la tine» pentru a descoperi şi explora un «altundeva», în perspectiva  de a câştiga o cunoaştere mai largă şi universală, implică să treci prin experienţa călătoriei, cu încercări şi întâlniri interculturale, devenind o nouă persoană. Altfel spus, experienţa artistică este creatoarea unei dezordini purtătoare de reînnoire. Am lucrat şi experimentat mai multe tehnici de la pictura în ulei pe pânză, pe lemn, până la gravură, fotografie, colaj, carte-obiect. Toate tehnicile au fost instrumente de orientare în călătoria mea prin spaţiul personal şi universal.”

 

CUT YOURSELF ART – Arta este ceea ce dai de la tine, pentru tine şi pentru  ceilalţi. Ochiul privitorului alege compoziţiile care îi spun povestea, îi trezesc simţurile, emoţiile sau mintea. El taie din imagine ceea ce i se pare că îi aparţine sau înglobează imaginea în arhiva proprie.