Zece feluri de mâncare cu zece vinuri. Ce vin merge la clătite cu brânza dulce, la mămăligă cu caşcaval sau la sarmale

Ziarul Financiar 30.04.2016

Marinela Ardelean, unul dintre cei mai în vogă degustători de vin din România a lansat „Cartea Vinurilor Româneşti” (2015-2016), care înseamnă de fapt un index al principalelor vinuri din România.

Dincolo de cele 214 vinuri selectate ca fiind cele mai bune din România şi Republica Moldova, din cele 3.000 degustate de un juriu international, cartea prezintă şi asocieri între mâncăruri şi vin.

Ce vin se potriveşte la următoarele feluri de mâncare:

1.       Mămăligă cu caşcaval - vin alb – Cupaj de Fetească Albă şi Sauvignon Blanc 2014

2.       Salată de vinete cu maioneză, ceapă şi usturoi – vin rose – Negru de Drăgăşani Rose 2014

3.       Omletă cu bacon – vin roşu – Fetească Neagră 2013

4.       Gulaş cu miel la ceaun – vin alb – Spumant din Mustoasă de Măderat 2013

5.       Vânat de iepure la cuptor cu cartofi copţi – vin alb – Zghihară de Huşi 2008, Vrancea sau Chardonnay 2011, Oltenia

6.       Sarmale în viţă de vie – vin rose – Cupaj din Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon 2014

7.       Pulpă de urs gătit în vin alb – vin alb – Cupaj de Cabernet Franc, Chardonnay, Muscat, Fetească Regală şi Sauvignon Blanc 2014

8.       Ciocolată neagră – vin roşu – Cabernet Sauvignon 2011, Dealu Mare (vin dulce)

9.       Clătite cu brânză dulce de văcuţă şi stafide – vin demidulce – Crâmpoşie Selecţionată 2013

10.   Îngheţată de casă cu fistic – spumant alb – Pinnot Noir 

 

Video ZF Live. Marinela Ardelean: Care sunt cele mai bune vinuri din România