Salariul minim creşte de astăzi la 1.250 lei. Ce înseamnă pentru angajatori şi pentru salariaţi. Prima veste proastă: cresc amenzile de circulaţie

Ziarul Financiar 01.05.2016

Creşterea salariului minim pe economie de luna viitoare nu va genera o majorare a veniturilor angajaţilor cu salarii mai mari decât minimul pe economie, este de părere Mădălina Racoviţan, partener Consultanţă Fiscală în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

Salariul minim pe economie va creşte de la 1.050 lei brut în prezent la 1.250 lei brut începând cu data de 1 mai 2016, o măsură de care se vor bucura în jur de 1,1  milioane de români care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

„Mă aştept ca angajatorii care au angajaţi cu salarii mari să nu majoreze salariile la toată lumea. În mod evident angajatorii trebuie să se conformeze cu această lege. Istoria a arătat că odată cu creşterea salariului minim printr-o lege, vor creşte şi numărul de angajaţi cu salarii minime, ceea ce înseamnă că cei care au salariul în jur de 1.250 lei să nu beneficieze neapărat de o creştere salarială“, a declarat Mădălina Racoviţan în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

KMPG a lansat un studiu asupra salariilor minime din 31 de ţări din Europa, care arată că în doar 22 dintre aceste ţări există un salariu minim obligatoriu, iar în anumite ţări, precum Marea Britanie acesta se stabileşte în funcţie de mai multe criterii precum vârstă sau sectorul de activitate. Dintre cele 22 de ţări în care există un salariu minim, cel mai mic salariu este în Bulgaria, de doar 214 euro, iar cel mai mare este în Luxemburg unde salariul minim este de 1.923 euro. România surclasează Bulgaria cu un salariu minim de aproximativ 280 euro, de la 1 mai.

Companiile cele mai afectate de această măsură legislativă vor fi cele care folosesc forţă de muncă necalificată, cum se întâmplă în construcţii, agricultură sau confecţii, potrivit Mădălinei Racoviţan. Un salariu minim pe economie de 1.250 lei brut înseamnă că salariatul va primi în mână 925 lei, pentru care angajatorul cheltuie 1.538 lei per salariat.

„Factorul taxării e important de luat în calcul în această poveste, mă aştept ca IMM-urile să fie mai afectate ca multinaţionalele. Pentru anumite sectoare, mă aştept să fie o problemă. Îmi imaginez că ar putea să rezulte într-un  grad mai mare de nedeclarare a veniturilor. Cei mai afectaţi vor fi cei care folosesc forţa de muncă mai puţin calificată cum ar fi construcţiile, agricultura sau confecţiile“, a spus partenera Racoviţan, explicând că sunt necesare adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală, pentru că aproximativ  60% din salariul minim merge către angajat şi 40% către stat.

Creşterea salariului minim pe economie începând cu luna viitoare va conduce la o majorare a nivelului amenzilor rutiere, având în vedere modul în care se calculează un punct de amendă.


Potrivit Codului rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în „cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate”, iar un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Cu alte cuvinte, pentru fiecare punct de amendă primit sub formă de contravenţie, un şofer va trebui să plătească 125 de lei amendă începând cu luna mai, cu 20 de lei mai mult faţă de situaţia din prezent.