Procesatorii din industria lactatelor sunt obligaţi să se conformeze noilor reglementări privind etichetarea laptelui

Autor: Roana Rotaru 04.05.2016
Procesatorii de lactate şi brânzeturi, o industrie de peste 4,1 miliarde lei, care în 2014 număra 544 de companii (potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Fi nanţelor), va trebui să se conformeze noilor reguli privind etichetarea laptelui.

Astfel, de acum înainte pe cutia sau punga de lapte va fi trecut în mod explicit şi la vedere dacă aceasta conţine lapte praf sau nu, în ce procent, dacă laptele provine de la vacile din România sau dacă este 100% natural.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea privind informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui pentru consum şi a produselor lactate proaspete. Aceasta prevede că produsele lactate trebuie să aibă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de __%“ şi că „etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a le permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor“.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural“ îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în com poziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc“ îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.

În anul 2013, în România au fost colectate de către fabricile procesatoare peste 1 milion tone de lapte crud provenit de la diferite animale pro ducătoare de lapte, conform celor mai re cente date publicate de Eurostat, cu aproxi mativ 150 mii de tone mai puţin faţă de 2007, în condiţiile în care doar efectivul de bovine a scăzut cu 30% în ultimul deceniu, un trend descendent care se menţine.

Anul trecut efectivul de bovine se situa în jurul a două milioane de capete, iar conform estimărilor preşedintelui Federaţiei Crescă torilor de Bovine din România Claudiu Frânc, anul acesta avem în jur de 1,75 milioane de capete de animele, fermierii fiind nevoiţi să reducă efectivul de vaci pentru a face faţă pier derilor înregistrate.

Principalele probleme cu care se confruntă crescătorii de vaci sunt ne plata subvenţiilor aferente campaniei agricole din 2015, ei fiind nevoiţi să facă faţă compe titorilor străini, care nu numai că primesc un sprijin financiar mai consistent, ci şi atunci când au nevoie de el. Cei care nu se confor mează noilor reguli pri vind etichetarea laptelui vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 15.000 lei la 20.000 lei. Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vân zare şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei şi se pedepseşte cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau co mer cian ţilor pe timp de 6 luni, după caz.