​CFR SA organizează o licitaţie pentru dosarele cadastrale şi de evaluare pe Braşov-Sighişoara

Autor: Mirabela Tiron 05.05.2016

CFR SA organizează o licitaţie deschisă pentru întocmirea documentaţiilor cadastrale şi de evaluare în vederea exproprierilor necesare realizării proiectului „Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Sighişoara, subsecţiunile Braşov-Apaţa şi Caţa-Sighişoara. Valoarea totală estimată a contractului este de 12 milioane de lei fără TVA, sursa de finanţare fiind fondurile CEF şi bani de la bugetul de stat.

Contractul de achiziţii este împărţit în două loturi. Lotul I cuprinde 579 de imobile, aferente unităţilor administrativ-teritoriale Braşov, Bod, Feldioara, Maieru, Belin, Apaţa, cu o suprafaţă toală de 1703 ha.  Lotul II cuprinde 721 de imobile, aferente unităţilor administrativ-teritoriale Caţa, Secuieni, Saschiz, Vânători, Albeşti, Sighişoara, cu o suprafaţă totală de 2893 ha.

Durata de valabilitate a contractului este de 215 zile de la atribuire, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 22 iunie, ora 10.00, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi.

CFR SA a semnat cu Comisia Europeană patru contracte de finanţare în valoare totală de 689 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare, vizând legăturile Braşov-Sighişoara, Craiova-Calafat şi Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeş.

Contractele au fost semnate în cadrul Programului Connecting Europe Facility (CEF), iar cofinanţarea naţională va fi asigurată din bugetul de stat, în proporţie de 15%. Cel mai important proiect aprobat şi finanţat de Comisia Europeană în proportie de 85% este cel de modernizare a legăturii feroviare între Braşov şi Sighişoara, secţiunea Braşov-Apaţa şi Caţa-Sighişoara, cu o valoare de 677,74 milioane euro.

Proiectul are ca obiectiv principal promovarea mobilităţii sustenabile de-a lungul Coridorului Rin – Dunăre, prin creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor, reducerea timpului de călătorie pentru trenurile de călători şi de marfă.