​Noua ţintă “sălbatică” de producţie a Tesla va schimba traiectoria unei întregi industrii

Autor: CătăIina Apostoiu 05.05.2016

Tesla Motors a anunţat accelerarea planurilor de producţie pentru viitorul sedan Model 3, urmând să fabrice 500.000 de autovehicule electrice în 2018, cu doi ani mai devreme decât intenţiona anterior, scrie Reuters.

Producătorul auto a avertizat în acelaşi timp că planul va include şi o creştere a cheltuielilor. Compania, care cu trei luni în urmă anunţa că ţinteşte profit net în ultimul trimestru al acestui an, nu a avansat nicio ţintă de profit, anunţând că cheltuielile de capital vor creşte cu aproximativ 50% mai mult decât se estimase în acest an, până la aproximativ 2,25 miliarde de dolari.

Noul portavion de 13 miliarde de dolari al marinei americane. Este cea mai mare şi cea mai scumpă navă de război din lume. Galerie FOTO

Cum arată noul sediu din San Francisco al companiei LinkedIn. Galerie FOTO

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Noi acţiuni şi obligaţiuni ar putea fi emise la un anumit punct, a adăugat CEO-ul Tesla, Elon Musk.

Tesla vrea să devină un producător auto major în decurs de câţiva ani şi este deja evaluată la un nivel similar cu cel al unora dintre cele mai mari companii auto din lume.

Pe primul trimestru, Tesla a raportat o pierdere netă în creştere, deşi rezultatele companiei au depăşit în mare parte ţintele Wall Street-ului. Compania a anunţat de asemenea că va livra între 80.000 şi 90.000 de autovehicule în acest an.

În primul trimestru, pierderea netă a Tesla a crescut la 282,3 milioane de dolari, de la 154,2 milioane de dolari cu un an în urmă.

Ţinta de producţie de 500.000 de unităţi pe an începând cu 2018 reprezintă de 10 ori numărul de autovehicule produse de Tesla în 2015, fiind suficientă pentru ca producătorul să se asigure că toţi cei 400.000 de clienţi care au depus un avans de 1.000 de dolari pentru Model 3 se vor califica pentru o subvenţie semnificativă în SUA, potrivit Bloomberg.

Noua ţintă va angaja producătorul la o rată de creştere a producţiei mai rapidă decât cea reuşită de Ford Motor la începutul anilor 1900.

Musk ţinteşte acum vânzări de aproape un milion de unităţi până în 2020. “Biroul meu este la capătul liniei de producţie. Întreaga mea echipă este super-concentrată”, a declarat Musk.

Scepticii spun însă că ţintele lui Musk sunt imposibil de atins în era modernă. Dacă Tesla va reuşi însă, şi chiar Musk recunoaşte că ţintele sunt ambiţioase, succesul companiei va revoluţiona piaţa mondială a maşinilor electrice.

“Întreaga industrie auto va fi remodelată”, afirmă Salim Morsy, analist Bloomberg.

Anul trecut, vânzările de maşini electrice la nivel mondial s-au ridicat la 234.000 de unităţi, din care Tesla a reprezentat o cincime, potrivit lui Morsy. Pentru ca Tesla să-şi poată atinge noile ţinte, acesta va trebui să producă mai multe maşini anul viitor decât întreaga producţie de maşini electrice la nivel mondial din 2015.

Pentru context, Tesla nu a reuşit niciodată să respecte vreuna din datele limită ale lui Musk pentru lansarea unui nou produs. Nici măcar o dată.

Însă dacă Tesla va reuşi de această dată, cumpărătorii americani vor beneficia de o scutire de taxe estimată acum la 7.500 de dolari. Aceasta se va înjumătăţi imediat ce compania va atinge vânzări de 200.000 de unităţi în SUA, probabil în 2018.  

Potrivit lui Musk, Tesla a excelat la capitolele design şi tehnologie, iar acum trebuie să exceleze şi în ceea ce priveşte producţia.

Efraim Levy, analist al S&P, spune că noua ţintă de 500.000 de unităţi este una foarte ambiţioasă. “Aş paria că nu vor reuşi”, afirmă acesta.

Noua ţintă a Tesla reprezintă totuşi doar o mică parte din producţia anuală a producătorilor auto tradiţionali. Ford Motor a vândut aproape 800.000 de unităţi din camioneta F-Series pe piaţa americană anul trecut.