Asigurătorii ţin capul de afiş în T1 2016 cu injecţii de capital de trei ori mai mari decât băncile

Autor: Anelis Baciu 06.05.2016

Investitorii străini care deţin businessuri în industria finan­ciară din România au adus pes­te 145 mil. lei (33 mil. euro) la capitalul subsidiarelor în primele trei luni ale acestui an, cei mai activi fiind acţionarii din asigurări.

Companiile străine de asigurări au primit în primul trimestru infuzii de capital în valoare de 132 mil. lei, adică aproximativ 90% din suma totală a ma­jo­rărilor de capital din sectorul finan­ciar. Valoarea injecţiilor de capital primite de asigurători este de trei ori mai mari decât cea direcţionată către bănci, în condiţiile în care băncile locale administrează active de circa 80 mld. euro, de douăzeci de ori mai mari decât asigurătorii. Dacă ne raportăm la venituri însă, piaţa asigurărilor este de două ori mai mică decât cea bancară.

Din cei zece jucători din industria financiară care au primit injecţii de capital, şase sunt companii de asigurări, iar trei sunt deţinute de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG). De altfel, VIG a adus 50% din totalul majorărilor de capital din intervalul ianuarie-martie a acestui an. Austriecii au pompat cei mai mulţi bani în capitalul Asirom, asigurătorul primind 54 mil. lei în luna februarie.

Banii aduşi la Asirom au avut ca destinaţie cel mai pro­babil alinierea compa­niei la cerinţele mai dure de sol­va­bilitate şi capital im­puse de Solvency II. Asirom, companie cu afa­ceri de 740 de milioane de lei anul trecut, va mai avea nevoie susţinerea com­paniei-mamă în con­diţiile în care anul trecut a fost pe pierdere. Asirom ţine ca­pul de afiş al listei com­paniilor care au primit injecţii de capital de la acţionari.

VIG a pompat circa 13 mil. lei şi în capitalul Omniasig, cel mai ma­re asigurător din portofoliul său, dar şi la BCR Viaţă, unde a adus 11 mil. lei.

Fostul şef al VIG, Peter Hagen, declara pentru ZF că o regulă in­ternă a gru­pului este ca fie­care asi­gu­ră­tor pe care îl deţine să înde­plinească stan­dar­dele de sol­va­bi­litate cu o rată de cel puţin 125%.

Majorările de capital din asigurări erau previzibile în condiţiile noilor nor­me de solvabilitate, multe companii având nevoie de susţinerea grupurilor pentru a rezista în piaţă.

Şi asigurătorii de dimensiuni mici şi-au făcut loc pe lista companiilor care şi-au majorat capitalul. În martie Signal Iduna şi Ergo Asigurări de Viaţă au primit injecţii de capital de la grupurile germane din care fac parte. Signal Iduna a primit 12 mil. lei, în timp ce în cazul Ergo valoarea majorării de capital a fost sem­nificativ mai mică, de 2,3 mil. lei.

Acţionarii băncilor nu au fost foarte activi în ceea ce priveşte majorarea capitalurilor şi au preferat să stea în expectativă până la clarificarea situaţiei privind legea dării în plată. După promulgarea legii însă este posibil ca băncile să fie nevoite să aducă capital suplimentar, deoarece noua lege va schimba gradul de clasificare a unor credite şi provizioane.

În primele trei luni ale anului doar Credit Agricole şi Libra Internet Bank şi-au majorat capitalul.

Francezii de la Credit Agricole au adus circa 35 mil. lei la capitalul subsidiarei locale în luna martie, în timp ce acţionarii Libra au pompat 10 mil. lei la capital.

Anul trecut băncile şi asigurătorii străinii au primit injecţii de capital de peste 740 mil. euro. Aproximativ 90% din această sumă a mers la bănci. Atât în asigurări, cât şi în sectorul bancar banii aduşi de acţionarii străini au mers în principal pentru acoperirea pierderilor şi nu pentru extinderea afacerilor. Cea mai mare majorare de capital de anul trecut a fost efectuată de acţionarii austrieci ai Volksbank, instituţia preluată de Banca Transilvania primind o injecţie de capital de 482 mil. euro.