Fuziunea Cosmote - Romtelecom, doar dacă OTE taie din datoria de 600 mil. euro. Finalizarea integrării juridice, condiţionată de un „hair cut“ al datoriei

Autor: Adrian Seceleanu 09.05.2016

Surse: Dacă nu se înţelege cu OTE să reducă datoria, Bucureştiul evocă perspectiva unei reevaluări a înţelegerii Beckers - Nica din 2013, pe baza căreia este organizat în prezent grupul Telekom România.



Ministerul Comu­nicaţiilor, care ges­tionează par­ticipaţia statului la grupul Tele­kom România, le-a cerut grecilor de la OTE să şteargă o parte „importantă“ a datoriei de aproximativ 600 de mi­lioane de euro pe care Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote România) o are faţă de Atena, condi­ţionând finalizarea fuziunii juridice dintre companiile de telefonie fixă şi mobilă de un acord pe acest subiect.

„Pentru finalizarea fuziunii juridice între cele două companii de fix şi mobil trebuie ştearsă o parte importantă din datoria faţă de OTE, din cauza pierderilor Telekom România Mobile Communications“, este poziţia expri­mată de MCSI în discuţiile cu grupul elen OTE privind fuziunea fostelor companii Cosmote şi Romtelecom, au declarat pentru ZF surse din piaţă apropiate MCSI.

Este pentru prima dată când statul pune pe masă o asemenea eventua­litate, în condiţiile în care, de regulă, statul român era cel care ştergea din datorii în cazul unor privatizări.

Fostul Cosmote România, al treilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, are datorii totale de peste 850 de milioane de euro, dintre care aproximativ 600 mil. euro sunt datoriile „istorice“ către OTE. 70% din acţiunile fostului Cosmote sunt deţinute de OTE, în timp ce 30% sunt controlate de fostul Romtelecom.

Pe de altă parte, OTE deţine 54% din acţiunile fostului Romtelecom, iar statul român deţine restul de 46%.

Punerea pe tapet a ştergerii unei părţi a datoriilor Cosmote România către OTE - un subiect extrem de delicat pentru Atena - vine în con­textul în care, ca un pas premergător fuziunii juridice, ar fi necesară o tranzacţie care să ducă la „unifor­mizarea“ structurii acţiona­riatului celor două companii din grupul Tele­kom România.