Salariul mediu a trecut de 2.000 de lei net

Autor: Adelina Mihai 10.05.2016

Salariul mediu pe economie a ajuns la 2.051 de lei net în luna martie a acestui an, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

În şase sectoare economice, salariul mediu a depăşit chiar echivalentul a 1.000 de euro net pe lună, astfel că angajaţii din tutun, extracţia petrolului, servicii IT, asigurări şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor din prelucrarea ţiţeiului au încasat venituri medii de peste 4.700 de lei net în luna martie.

Tot în luna martie, în 35 dintre cele 67 de sectoare analizate de INS, salariul mediu net pe economie a depăşit 2.000 de lei net.

La polul opus, cele mai mici salarii au fost obţinute în sectorul hoteluri şi restaurante (unde salariul mediu a fost de 1.161 de lei net în martie 2016), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.274 de lei net), prelucrarea lemnului (1.325 lei net), fabricarea de mobilă (1.375 de lei net) şi fabricarea încălţămintei (1.375 de lei net).

Totodată, datele statistice arată că angajaţii din sectorul serviciilor informatice au avut parte de cea mai mare creştere a veniturilor în ultimul an, având în vedere că salariile IT-ştilor au crescut cu 32% în martie 2016 comparativ cu martie 2015, în timp ce în sectorul „fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice“ salariile angajaţilor au scăzut cu 5% în acelaşi interval.

Salariul mediu net pe economie s-a dublat în ultimii opt ani, pe fondul creşterii salariului minim şi a investiţiilor în unele domenii care au făcut noi angajări (IT, servicii de externalizare, industria componentelor auto etc.). Salariul mediu net a mai depăşit valoarea de 2.000 de lei în luna decembrie a anului trecut, când a fost de 2.114 lei net, când a inclus şi bonusurile de Crăciun oferite de o parte dintre angajatorii locali.