Rodrigo Duterte a câştigat alegerile prezidenţiale din Filipine, potrivit unei numărători neoficiale

Autor: Mircea Olteanu 10.05.2016

În dimineaţa zilei de marţi, potrivit numărătorii neoficiale, Duterte avea un avans de peste şase milioane în faţa candidatului aflat pe locul al doilea, în condiţiile în care nouăzeci la sută din buletinele de vot au fost deja numărate.

Peter Lavina, purtătorul de cuvânt al lui Duterte a anunţat că noul preşedinte plănuieşte revizuirea constituţiei prin care să se treacă la un sistem parlamentar şi federal.

Pe parcursul campaniei, Duerte s-a făcut remarcat prin promisiuni îndrăzneţe că va eradica criminalitatea şi corupţia în doar şase luni.

Duterte a făcut şi o serie de declaraţii cu privire la disputele din Marea Chinei de Sud, acesta spunând că, daca va deveni preşedinte, va încerca să rezolve disputele prin negocieri multilaterale.
La aceste negocieri ar trebui să participe şi Japonia, Australia şi Statele Unite, care joacă un rol dominant în securitatea zonei şi care contestă acţiunile Chinei de dezvoltare a insulelor artficiale construite în mijlocul mării.

Însă, dacă aceste negocieri eşuează, potrivit Associated Press, Duerte a afirmat, că se va duce pe o insulă nou creată de China pentru a ridica steagul filipinez acolo, iar dacă chinezii îl vor împuşca, ar deveni un erou naţional.