Noile legi privind achiziţiile publice merg la promulgare

Autor: Iulian Anghel 11.05.2016
Pachetul de legi privind achiziţiile publice a fost adoptat ieri după luni de amânări, iar legea va merge la promulgare.

Premierul Dacian Cioloş ceruse în repetate rânduri Parlamentului să adopte urgent legile susţinând că ele sunt necesare pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri europene, dar şi păs­trării unei relaţii normale cu Bruxelles-ul întrucât legile pun în acord legis­laţia românească cu cea europeană.

Din pachetul legis­lativ adoptat ieri fac parte legea achiziţiilor publice, legea achiziţiilor sectoriale, legea care reglementează căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi legea privind concesiunile de lucrări şi de servicii. Chiar dacă spectaculoasă este prevederea privind renunţarea la preţul cel mai scăzut ca principal criteriu în atribuirea de lucrări, toate legile sunt extrem de importante pentru că reglementează o piaţă de zeci de miliarde de lei.

Piaţa achiziţiilor publice „la vedere“ a atins în 2014 nivelul de 77 miliarde de lei (17,4 mld. euro), dar anul trecut s-a întors la 50 mld. lei.

În mod surprinzăror, raportul CNSC pe 2015 evalulează anul trecut piaţa achiziţiilor la 50 de miliarde de lei, în scădere bruscă faţă de anii trecuţi. Acestea sunt doar achiziţiile efectuate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Alături de această piaţă la vedere administraţia mai face alte cumpărături de 15-20 mld. lei în afara SEAP.

La nivelul UE, valoarea achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul ţărilor membre.