Transport în comun pe apă, cu doar un leu, în premieră la Timişoara, lansat în campania electorală

Ziarul Financiar 11.05.2016

În plină campanie electorală, primarul Nicolae Robu, însoţit de oficiali ai Primăriei Timişoara, s-a urcat, miercuri, în zona Iosefin din municipiu, în primul vaporaş lansat la apă care a fost achiziţionat pentru RATT. După ce a inspectat ambarcaţiunea şi s-a pus chiar la cârmă, primarul a făcut o plimbare de 10 minute cu vaporaşul, până în zona centrală a oraşului. La final, el a declarat că în circa două săptămâni va fi pus în funcţiune şi transportul în comun pe Bega.

„Astăzi este o zi istorică pentru Timişoara, după atâţia ani, iată am reluat navigarea pe Bega. A fost pus la apă vaporaşul Decebal. Sunt convins că după ce vom da în funcţiune acest nou subsistem al sistemului de transport în comun al Timişoarei şi asta se va întâmpla, intenţionăm noi, de la 1 iunie, subsistemul va fi foarte agreat şi foarte folosit de timişoreni pentru că se pot parcurge distanţe mari într-un timp foarte scurt şi extrem de confortabil. Trebuie să adăugăm şi la un preţ foarte scăzut”, a spus Robu.

El a precizat că, deşi ar fi vrut să fie gratuit, biletul pentru o călătorie cu noile vaporaşe va costa un leu.

„Eu aş fi vrut ca transportul în comun să fie gratuit, dar nu suntem lăsaţi să folosim aceste vaporaşe gratuit, suntem obligaţi să punem un preţ, unul simbolic, şi anume de un leu, indiferent de lungimea cursei. Timişoara va deveni mult mai atractivă după ce vom da în folosinţă aceste vaporaşe pentru agrement şi asta se va întâmpla cât se poate de curând. Am în vedere, în primul rând, municipiile Arad, Reşiţa, sunt convins că şi din Caransebeş şi de pe o rază mai mare vor veni mulţi cetăţeni la Timişoara să se plimbe cu vaporaşul şi desigur vor face şi alte lucruri din oferta foarte diversificată pe care Timişoara o prezintă pentru oricine”, a mai spus Robu.

El a adăugat că RATT a trimis la şcolarizare mai mulţi angajaţi care vor obţine brevetul de marinar. Până în prezent, la Timişoara au sosit patru din cele şapte vaporaşe achiziţionate de municipalitate pentru RATT, celelalte trei urmând să ajungă în oraş în următoarele săptămâni. Fiecare vaporaş are 50 de locuri şi a costat circa 275.000 de euro, de construirea lor ocupându-se o firmă din Galaţi.

Vaporaşele vor circula din zona Iosefin până la Uzina de Apă, pe malurile Begăi fiind construite şapte staţii.