​Patriot şI criminal, omul care intermediază afacerile cu petrol dintre ISIS şI regimul lui Bashar al-Assad

Autor: CătăIina Apostoiu 14.05.2016

Oficialii americani cred că George Haswani, un om de afaceri siriano-rus, este mijlocitorul dintre grupul terorist ISIS şi cel mai mare client pe energie al acestuia, guvernul sirian, scrie The Wall Street Journal.

Geroge Haswani se consideră un patriot. Pentru Occident, acesta este un criminal.

Haswani acţionează ca intermediar între Statul Islamic şi guvernul sirian, susţin oficialii occidentali. Statul Islamic controlează o mare parte a infrastructurii de energie a Siriei şi vinde petrol şi gaze naturale furate la preţuri reduse, chiar şi regimului contra căruia luptă.

Haswani, în vârstă de 69 de ani, spune că-şi ajută ţara, având în vedere că centralele energetice ale Siriei funcţionează pe baza carburantului controlat în mare parte de Statul Islamic. Pentru călugăriţele siriene pe care le-a salvat din mâinile răpitorilor extremişti, Haswani este un erou.

Între timp, oficialii americani şi europeni l-au sancţionat pe Haswani pentru presupusul rol de broker al transporturilor de ţiţei de la Statul Islamic către guvernul preşedintelui Bashar al-Assad. Astfel, activele deţinute de Haswani în SUA şi EU au fost îngheţate.

Rolul jucat de oameni ca Haswani reprezintă unul din motivele pentru care Statul Islamic este capabil să se susţină financiar în pofida atacurilor americane şi prăbuşirii preţurilor petrolului. Profiturile din energie ale grupului s-au înjumătăţit în ultimul an, spun oficialii, însă vânzările continuă să reprezintă o parte importantă din veniturile totale, estimate la 1-2 miliarde de dolari anual.

Poziţia puternică a lui Haswani se datorează şi legăturilor puternice cu Rusia. Cu ani în urmă, acesta s-a aliat cu unul dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai lui Putin pentru a construi facilitatea de producţie de gaze din regiunea Tuweinan din Siria care a atras atenţia administraţiei Obama.

Oficiali ai administraţiei spun că este clar că Rusia ştie de afacerile dintre regimul lui Assad şi Statul Islamic.

Haswani a negat orice nereguli şi a contestat sancţiunile. Regimul sirian a negat orice afaceri cu Statul Islamic, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov spune că acuzaţiile privitoare la implicarea rusă în afacerile cu petrol şi gaze ale grupului terorist sunt “absurde”.

Haswani a construit facilitatea din Tuweinan în parteneriat cu o companie deţinută de Gennadi Timchenko, un om de afaceri rus şi apropiat al lui Putin. Firma lui Timchenko, OAO Stroytransgaz, a furnizat ingineri ruşi pentru proiect în ultimul deceniu.

Haswani spune că businessul său din energie este o victimă a războiului civil din Siria. Cea mai mare parte a centralelor deţinute de guvern din Siria se află pe teritoriu controlat de Statul Islamic, potrivit acestuia.

Din cauza războiului civil din Siria, centrala din Tuweinan şi lucrătorii său s-au aflat sub o ameninţare permanentă. Managerii centralei au plătit pentru protecţie. “Am reuşit prin intermediul unor înţelegeri financiare”.

Haswani îşi caracterizează efortul de a menţine centrala operaţională drept un serviciu naţional.

Afacerile dintre regimul lui Assad şi Statul Islamic nu se limitează la operaţiunile lui Haswani, însă, potrivit analiştilor. Cea mai mare facilitate de producţie de gaze din provincia estică Deir Ezzour, construită de ConocoPhilips în anii ’90, operează sub controlul Statului Islamic, ca şi centrala Jbessa din provincia nord-estică Hasakah.

Siria se bazează pe gaze naturale, în parte parte de la facilităţile controlate de Statul Islamic, pentru a-şi produce aproximativ 90% din electricitate.

Forţele de coaliţie au bombardat în martie o facilitate de procesare a gazelor controlată de grupul terorist pentru prima dată, potrivit oficialilor americani. Atacul a făcut parte dintr-o operaţiune mai amplă iniţiată în octombrie, care are în vizor facilităţi energetice din Siria, cât şi pe cei care transportă petrol de la Statul Islamic către cumpărători din Turcia, Irak şi regiuni din Siria controlate de guvern, potrivit oficialilor americani.

Potrivit administraţiei americane, campania militară a redus veniturile Statului Islamic. Trezoreria, între timp, îşi intensifică eforturile de a reduce capacitatea guvernului rus şi a cetăţenilor ruşi de a ajuta regimul lui Assad să ocolească sancţiunile şi finanţa războiul.

Haswani şi Kremlinul nu dau semne însă că vor renunţa.

Legăturile dintre Siria şi Rusia datează încă din perioada în care Hafez al-Assad, tatăl lui Assad, se afla la putere. Acesta a format o alianţă puternică cu Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

De atunci, mulţi din elita politică, de business şi militară a Siriei şi-au primit educaţia şi pregătirea în Rusia. Inclusiv Haswani. Acesta a studiat în Kaliningrad în anii ’70 şi are cetăţenie rusă.

Firma lui Haswani, HESCO, cu birouri în Damasc, Moscova şi Londra, a încheiat un parteneriat cu Timchenko în anii ’90, când firmele de energie din Rusia au început să se extindă peste hotare. Compania de stat Syria Gas a contractat firmele în 2007 pentru construcţia facilităţii din Tuweinan.

“Relaţia noastră cu ei reprezintă un parteneriat strategic”, declara ginerele lui Haswani, Yousef Arbash, în 2013, estimând că aproximativ 60 de oameni de la Stroytransgaz colaborează cu firma lui Haswani în Damasc.

SUA îl acuză de mult timp ce Timchenko că reprezintă o faţadă pentru interesele de business ale preşedintelui rus, în special în sectorul energiei. Timchenko a refuzat să comenteze. Acesta a declarat în trecut că este un om de business independent.

În urma anexării Crimeei de către Moscova cu doi ani în urmă, Trezoreria americană a impus sancţiuni asupra lui Timchenko şi multora dintre companiile sale, incluzând Stroytransgaz.

“Activităţile lui Timchenko din sectorul energiei au legătură directă cu Putin”, declara Trezoreria la acel moment.

Haswani a dat în judecată UE pentru eliminarea sancţiunilor ce i-au fost impuse şi a încercat să dea vina pentru contrabanda cu petrol de la Statul Islamic pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a negat acuzaţiile.

Cu doi ani în urmă, în numele regimului Assad, Haswani a negociat eliberarea mai multor călugăriţe ortodoxe răpite de Nusra Front, un grup insurgent afiliat al Qaeda.

“În situaţia din Siria, comunicarea cu grupurile teroriste are loc în scopuri nobile”, declara Haswani la acea vreme.