Şeful medicilor veterinari: Unele state încearcă să introducă nelegal produse agroalimentare în România

Autor: Roana Rotaru 12.05.2016
„Controale se fac. Am şi arătat pe ţări, ce am găsit şi confiscat din Macedonia, din Etiopia sau ce am găsit din comerţul intracomunitar, mă refer la Polonia. Am dat un comunicat de presă cu un lot de carne de pui provenit din Polonia care a fost confiscat, distrus şi denaturat. Acesta fost ultimul caz“, a declarat pentru ZF Radu Rotiş Cheţan, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Prezenţa bacteriei Salmonella într-o cantitate de 1.500 kg de piept de pui congelat a fost depistată în Bihor - a anunţat ieri ANSVSA - după ce un procesator de carne a trimis o probă spre verificare către labora­toarele Direcţiei Sanitare Veterinare judeţene.

„Nu a fost comercializată nicio cantitate din lotul respectiv în care s-a depistat prezenţa Salmonella Typhimurium“, se arată în comunicatul ANSVSA.

Potrivit şefului ANSVSA, toate produsele care provin din ţările din afara UE sunt controlate în întregime, pe când produsele provenite din ţările membre ale UE sunt controlate doar dacă există suspiciuni de nereguli. „Pen­tru comerţul intracomunitar, noi avem liberul schimb şi recunoaştere, adică dacă un coleg de-al nostru a verificat o şarjă de alimente care merge la comerţ  în Spania, ştampila şi actul său de control sunt recunoscute în Spania. Doar într-un procent redus ei mai fac control, dacă există suspiciuni sau dacă este notificată alerta rapidă (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - n. red.). La fel şi noi facem aceste controale. Doar că în România avem semnale şi chiar dovezi că din anumite state se încearcă, uneori, introducerea nelegală de produse“, a spus preşedintele ANSVSA.

Situaţia aduce aminte de declaraţii mai vechi. „România este o piaţă de mână a zecea“ în care „lumea se orientează şi aduce produsele care sunt la sfârşit de termen de valabilitate, poate şi depăşit“, spunea ministrul agriculturii Achim Irimescu într-un interviu acordat recent pentru Ziarul Financiar.

Achim Irimescu s-a întâlnit marţi cu Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti şi „s-a arătat surprins de preţul deosebit de scăzut al laptelui care vine pe piaţă românească din Polonia“, arată un comunicat publicat de către Ministerul Agriculturii. Aceasta afirmaţie vine după ce ministrul a  mai declarat în presă pe la începutul anului că România este invadată de produse din carne de porc şi de produse lactate din Ungaria şi Polonia.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2015 Polonia ne-a vândut în jur de 46.000 tone de produse, care aveau o valoare toată de 51,4 milioane de euro, adică 18 % din valoarea totală a importurilor de produse lactate care ajung in România din ţările membre UE.

În ceea de priveşte produsele din carne de porc, anul trecut România a importat peste 13.000 de tone de astfel de carne din Polonia, în valoare de 16,7 milioane de euro, care reprezintă 5 % din importurile totale de carne de porc din UE.