Deteriorarea infrastructurii va costa SUA mii de miliarde de dolari

Autor: CătăIina Apostoiu 12.05.2016

Incapacitatea Statelor Unite de a-şi rezolva problema deficitului din infrastructură va costa ţara mii de miliarde de dolari în ur­mătoarele decenii, relevă un studiu recent citat de Financial Times.

Potrivit Societăţii Americane a Inginerilor Civili (ASCE), care raportează cu privire la problemele legate de infrastructura ţării, dacă Statele Unite nu-şi vor majora investiţiile din in­frastructură, impactul acestui eşec asupra Produsului Intern Brut va fi de 4.000 mld. do­lari în perioada 2016-2025. Acest lucru ar în­semna o reducere cu 2,5 milioane a numă­rului de locuri de muncă, re­levă raportul.

„Deterio­rarea infrastructurii, o pro­blemă de siguranţă pu­blică, are un impact în creştere asupra eco­nomiei ţării noastre, la nivelul pro­ductivităţii companiilor, PIB-ului, ratei de ocupare a forţei de muncă, veniturilor perso­nale şi compe­titivităţii internaţionale“, a aver­tizat ASCE. Anul trecut, investiţiile de ca­pital în sectorul pu­blic, care include infrastruc­tura, au re­pre­zentat doar 3,4% din PIB, sau 611 mld. do­lari, cel mai scăzut nivel din mai mult de 60 de ani.

Potrivit estimărilor ASCE, în perioada 2016-2025 vor fi necesare investiţii în infrastructură în valoare de 3.320 miliarde de dolari. În perioada respectivă va exista un deficit de finanţare a investiţiilor de 1.440 miliarde de dolari.

Deşi Congresul a adoptat o lege de finanţare pe termen lung pentru drumuri anul trecut, legislaţia s-a bazat pe “scamatorii financiare”, incluzând recurgerea la capitalul băncii centrale americane. Perspectivele unei majorări în continuare a cheltuielilor pe infrastructură după alegeri depind în mare măsură de constelaţia puterii din Congres.

Ed Mortimer, director pentru transport şi infrastructură la Camera de Comerţ a SUA, afirmă că este prudent optimist, în parte datorită atenţiei acordate acestui subiect în mediul politic.

“Schimbările legislative recente nu au fost suficiente pentru modernizarea infrastructurii noastre”, a declarat la rândul său Greg DiLoreto, preşedinte al comitetului ASCE pentru infrastructura Americii.

“Nivelul neadecvat al investiţiilor din sectoarele transportului, energiei şi apei afectează familiile şi companiile”.