Şeful ALB: Leasingul poate fi o poartă de intrare pentru IMM-uri către finanţarea bancară

Autor: Anelis Baciu 13.05.2016

Leasingul este „cenuşăresa produselor de finanţare“ în condiţiile în care, spre deosebire de bănci, nu poate ajunge la o masă relevantă.

Finanţarea prin intermediul leasingului poate reprezenta o poartă de acces pentru companiile mici şi mijlocii (IMM-uri) către finanţarea bancară, în condiţiile în care accesul direct la credite în faza iniţială de dezvoltare a unui business este greoi, dacă nu chiar imposibil, susţine Felix Daniliuc, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB), organizaţia care reprezintă interesele industriilor de leasing şi credite de consum.

„Companiile româneşti trebuie să înveţe să facă diferenţa dintre credit şi leasing. Tipul de finanţare depinde de stadiul de dezvoltare al unui business. În Vest companiile ştiu către ce să se îndrepte în funcţie de profilul lor. Pentru IMM-uri leasingul este formula de finanţare cea mai bună, pentru că nu presupune garanţii, iar timpul de aprobarare este mai mic decât în cazul creditelor bancare. Pentru o companie mică la început de drum aceste avantaje înseamnă foarte mult. Cu timpul, odată cu creşterea businessului IMM-urile pot migra către finanţarea oferită de bănci. Leasingul este un «entry gate» (poartă de intrare - n.red.) pentru IMM-uri către finanţarea bancară“, explică Felix Daniliuc, preşedintele ALB, care îşi încheie mandatul astăzi. El fusese ales în funcţia de preşedinte al ALB în aprilie 2014 pentru un mandat de un an, iar în 2015 a fost reales.