Stoltenberg: Prezenţă crescută ruseasă la graniţele NATO creşte riscurile de accidente şi incidente

Autor: Ana Maria Lazăr 12.05.2016

"NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece şi vom continua să depunem eforturi pentru o relaţie mai constructivă cu Rusia şi considerăm că nu există nicio contradicţie între o apărare puternică, un comportament predictibil şi puternic din partea NATO şi ne dorim un dialog transparent şi reducerea riscurilor pentru că vedem că prezenţă crescută la graniţele noastre creşte riscurile de accidente şi incidente. Am văzut doborârea avionului rus deasupra Turciei, incidentul din Marea Baltică, am asistat la un comportament nesigur al aeronavelor ruseşti în preajma aeronavelor şi navelor americane. Avem nevoie de această combinaţie de putere şi angajament politic", a declarat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre felul în care afectează echilibrul de securitate din regiune faptul că Rusia va trimite trei brigăzi suplimentare la graniţa cu NATO, Stoltenberg a spus acest comportament face parte dintr-un tipar observat în ultimii ani.

"Am văzut informaţii despre aceste divizii de ceva vreme şi cred că acest lucru face parte dintr-un tipar pe care îl tot vedem de câţiva ani, vorbim despre o Rusie tot mai asertivă, despre o acumulare masivă de forţe ruseşti, despre modernizarea sistemelor ofensive, de exerciţii militare mai frecvente şi mai aproape de graniţele NATO, însă ce este mai important este faptul că am văzut o Rusie care este dispusă să recurgă la forţa militară pentru a modifica graniţele în Europa, anexând ilegal Crimeea, şi destabilizând estul Ucrainei şi tocmai din cauza acestui tipar, de câţiva ani, NATO a reacţionat şi am reacţionat implementând cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la finalul Războiului Rece", a spus oficialul NATO.

Jens Stoltenberg a mai spus că agresiunile Rusiei în Ucraina au determinat NATO să decidă sporirea prezenţei NATO pe flancul estic, insistând că acţiunile Alianţei sunt defensive.

"Avem o prezenţă sporită în partea de est a alianţei cu forţe şi capacităţi NATO şi aici în România şi ne consolidăm capacităţile când vine vorba despre sporirea numărului de forţe dacă este necesar. Este o reacţie la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina şi trebuie să reacţionăm când vedem un astfel de comportament pe o perioadă lungă de timp, dar în acelaşi timp ceea ce facem noi este defensiv, este proporţional şi în deplin acord cu obligaţiile noastre internaţionale", a spus secretarul general al NATO.