Papa Francisc anunţă crearea unei comisii care să evalueze dacă femeile pot deveni diaconi

Autor: Raluca Manga 13.05.2016

Întrebat, în cadrul unei întâlniri cu mai multe sute de călugăriţe, dacă nu ar fi timpul să fie creată o comisie care să analizeze posibilitatea ca femeile să poată deveni diaconi în Biserica Catolică, Papa Francisc a răspuns afirmativ.

"Să înfiinţez o comisie oficială pentru studierea problemei? Cred că da. Ar fi bine pentru Biserică să clarificăm acest aspect. Mi se pare util ca o comisie să studieze problema", a spus acesta la Vatican, citat de National Catholic Reporter (NCR).

Papa Francisc a spus joi că este de acord că această problemă ar trebui tratată cu mai multă atenţie, transmiţând călugăriţelor din toată lumea că el însuşi s-a întrebat mereu despre rolul diaconimii în primele secole ale catolicismului, potrivit The Guardian.

În timpul reuniunii cu aceste călugăriţe, Papa Francisc a mărturist că a discutat despre acest aspect în urmă cu mai mulţi ani cu un profesor de teologie. Acesta din urmă i-ar fi mărturisit Papei că aceste femei-diacon le botezau pe femei într-o epocă în care acest situal religios implica scufundarea persoanei nude în apă.

Potrivit NRC, care citează mai mulţi istorici, numeroase femei au servit drept diaconi în primele secole ale catolicismului.