Germania produce atât de multă energie regenerabilă încât a ajuns să-şi plătească cetăţenii să consume

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu 14.05.2016

Producţia de energie din surse regenerabile a Germaniei a atins duminica trecută un nivel record zilnic, acoperind 87% din consumul ţării, ceea ce a dus la scăderea preţurilor la niveluri negative pentru câteva ore, consumatorii fiind practic plătiţi să utilizeze electricitatea produsă, scrie Quartz.

În data de 8 mai, parcurile eoliene, fotovoltaice, hidrocentralele şi centralele pe biomasă din Germania au livrat în reţea circa 55 GW din totalul de 63 GW consumaţi, arată statisticile grupului german de lucru pe probleme de energie nepoluantă Agora Energiewende.

Vârful de producţie de energie din surse regenerabile a afectat însă centralele nucleare şi cele pe bază de cărbuni, care nu pot fi oprite rapid în asemenea cazuri, acestea trebuind să plătească pentru a putea livra electricitatea către reţea, situaţie de care au beneficiat în special consumatorii industriali.

Contribuţia surselor de energie verde la mixul energetic al Germaniei s-a situat la 33% în medie anul trecut, conform Agora Energiewende, acest procent urmând să crească odată cu punerea în funcţiune a unor noi capacităţi eoliene.

„Contribuţia energiei din surse regenerabile creşte  în fiecare an,” a declarat Christoph Podewils, reprezentant al Agora, adăugând că sistemul energetic al Germaniei s-a adaptat foarte bine la situaţia apărută în ziua de opt mai, dovedind că poate funcţiona fără probleme şi în cazul producerii unei cantităţi însemnate de energie verde.  

Germania şi-a fixat ca obiectiv ca până în anul 2050 să ajungă să consume numai energie produsă din surse regenerabile.