Răzvan Ionescu, Telekom România: Smart City reprezintă modul în care tehnologia uneşte oamenii cu autorităţile locale

Autor: Ştefan Stan 16.05.2016

Smart City reprezintă modul în care tehnologia uneşte oamenii cu autorităţile locale, pentru a crea o viaţă mai bună pentru toată lumea. Modul în care tehnologia concretizează nevoile cetăţenilor şi cum autorităţile locale pot întâmpina aceste nevoie cât mai rapid şi corect. Ne bucurăm să vedem că şi în România autorităţile au început să se uite în această zonă, a spus la ZF Mobilio 16 Răzvan Ionescu, director de marketing pe segmentul de business Telekom România.

Smart City nu înseamnă numai implementarea unor componente distincte, ci mai degrabă o strategie. Nouă ne este mai greu să stabilim o strategie pe 5-10 ani. Încercăm să aducem nişte componente scalabile, care să demonstreze beneficiile. Noi încercăm prin nişte proiecte pilot să demonstrăm ce se poate face. Nivelul de maturitate al proiectelor de tip smart city nu este extrem de avansat. Credem însă că 2016 este un an care vede deja modificări. Sunt niste beneficii palpabile pe care primarii le pot aduce oamenilor din oraşul lor. Ce este foarte important este faptul că Comisia Europeană va aloca fonduri semnificative pentru proiectele de tip Smart City pe viitor. Ne aşteptăm ca acesta să fie un driver puternic. Trebuie să recunoaştem faptul că până acum nu am văzut fonduri alocate specific pentru aceste tipuri de proiecte.  

Pe zona de Internet of Things vedem multă efervescenţă în piaţă. Deşi vedem cereri de la clienţi, acestea sunt mult mai puţine decât ar putea piaţa. Ca proiecte, pe zona de smartcity avem cel puţin trei proiecte la care lucrăm.

Nu vrem smartcity să fie perceput de autorităţile locale ca fiind doar un sistem de supraveghere sau parking. Este vorba despre toate informaţiile pe care le poţi culege din oraş. Este vorba de mobilitatea cetăţenilor, cum se plimbă în diferite zone ale oraşului, poţi integra sistemele de urgenţă cu cele de traffic management.

Cred că se va crea la un momentdat o roată care va prinde o viteză. Cred că în 2017 vom vedea o evoluţie spectaculoasă.

Ar fi interesant să vedem competiţii între oraşe, care administraţie are cel mai smart oraş.

Din punctul de vedere al costurilor poate începe undeva la câteva sute de mii de euro într-un oraş mic, până la zeci de milioane de euro. Dacă discutăm de integrarea tuturor serviciilor publice într-o singură platformă vorbim de o investiţie iniţială de zeci de milioane de euro. Investiţiile nu se fac toate într-un singur an. Vorbim de prioritizare, de investiţii în ani buni.

Comisia Europeană are în plan să cheltuiască în perioada următoare 100 mld. euro pe an pentru smart city.