Adrian Codârlaşu, CFA România: Creşterea PIB-ului cu 3,5-4% în acest an poate să nu fie o veste bună. Economia se supraîncălzeşte

Autor: Anelis Baciu 17.05.2016
Analiştii care fac parte din asociaţia analiştilor financiari din România, CFA România,  se aşteaptă ca produsul intern brut să crească în acest an cu 3,5-4%, însă acest ritm de creştere nu este neapărat o veste bună, în condiţiile în care economia locală este susţinută de consum.

„Creşterea poate să nu fie o veste bună. Economia se supraîncălzeşte prin creşterea consumului. Şi cheltuielile guvernamentale au crescut puternic, de aceea ne aşteptăm la un deficit bugetar de 3%”, a explicat Adrian Codârlaşu, preşedintele CFA România.

El spune că pentru anul viitor principalul risc este ca deficitul bugetar să crească peste 3%, iar România să intre în procedură de deficit excesiv, iar acest lucru ar putea duce la creşteri de taxe sau scăderi de cheltuieli care îşi vor pune amprenta asupra creşterii PIB-ului.

Totodată, Codârlaşu se aşteaptă şi la creşterea dobânzii de politică monetară la începutul anului viitor şi la ingustarea intervalului dintre facilitatea de depozit şi cea de credit.