Radu Georgescu, CFO Network: Impozitul pentru darea în plată – o lege lipsită de logică, inclusiv de logică fiscală

Autor: Radu Georgescu, CFONetwork 17.05.2016

Abordarea Ministerului de Finante este in contradictie cu prevederile privind definitia  venitului impozabil, cea stipulata in Codul Fiscal.

1. Daca ar exista un venit impozabil pentru persona fizica, asa cum pretinde Ministerul de Finante, acest venit ar fi diferenta dintre soldul creditului datorat si valoarea reala a imobilului (rezultat in urma unei reevaluari). Acest venit ar trebui impozitat cu 16%.

2. Ministerul de Finante considera ca notarii ar trebui sa aplice impozite asupra valorii soldului creditului. Avand in vedere ca in Romania preturile la imobile sunt la o valoare de 50% din perioada 2007-2008, valoarea soldului creditului nu reflecta valoarea reala a imobilului. In concluzie se suprataxeaza acest transfer de proprietate, la o valoare care nu este reala.

3. Autoritatile statului au prezentat aceasta lege ca o masura sociala, care vine in ajutorul oamenilor care nu pot achita ratele. Mergand pe acest deziderat, aceste persoane ar trebui scutite  de orice impozit. Daca statul ii taxeaza pe acesti oameni, desi practic nu obtin niciun venit din darea in plata, care mai este caracterul social?

Explic in detaliu punctul 1.

1. Ministerul de finante considera darea in plata un venit impozabil

Se considera ca persoana fizica care da casa in plata, genereaza un venit impozabil.

Daca mergem pe aceasta logica, singurul venit impozabil ar fi diferenta dintre soldul creditului datorat la banca si valoarea de piata a imobilului. (obtinut in urma unei reevaluari)

Acest venit ar trebui impozitat cu 16%.

Exemplu:

Sold credit bancar:                                                      100.000 lei

Valoare imobil in urma reevaluarii:                           40.000 lei

Venit impozabil                                                              60.000 lei

Impozit pe venit datorat                                                9.600 lei ( 60.000 lei x 16%)

 In codul fiscal nu se face referire in legatura cu impozitul datorat de persoanele fizice care dau in plata un bun, dar Codul fiscal prezinta doua cazuri similare:

a. In cazul firmelor aflate in insolventa, diferenta dintre suma datorata  creditorilor si suma recuperata de acestia, reprezinta venit impozabil pentru compania aflata in insolventa. (impozitat cu 16% pentru companiile care nu sunt microcompanii)

Legislatie art 23 Codul fiscal

b. In cazul in care un angajator renunta la restituirea unui imprumut acordat unui angajat, suma care nu mai este restituita va deveni avantaj in natura pentru angajat si se vor plati toate contributiile aferente salariului.

Legislatie art 76 alin 3 lit c si d Codul Fiscal