Nouă bănci şi-au schimbat directorul general în ultimul an. Din sistemul bancar românesc au ieşit anul trecut patru bănci, numărul total al jucătorilor coborând la 36

Autor: Claudia Medrega 19.05.2016

Nouă bănci de pe piaţa românească, cea mai mare parte dintre ele plasate în a doua jumătate a topului după active, şi-au înnoit în ultimul an conducerea executivă, având în prezent noi directori generali.



BCR, Bancpost, Banca Car­pa­tica, Nextebank (Pa­tria Bank), ProCredit Bank, Crédit Agri­cole, Bank Leumi, Idea Bank, şi BCR Banca pentru Locuinţe şi-au schimbat CEO-ul în 2015 şi în primele luni din acest an.

Tonul schimbării a fost dat chiar de BCR, cea mai mare bancă din România. La conducerea BCR a ajuns în toamna anului trecut Sergiu Manea, 43 de ani, el fiind primul român pe care austriecii de la Erste au pariat să ducă banca înainte. Sergiu Manea i-a succedat lui Tomas Spurny, care a fost timp de trei ani şi jumătate CEO al BCR. Din 2008 încoace BCR a avut trei directori generali, respectiv Dominic Bruynseels, Tomas Spurny şi Sergiu Manea. Pri­vind retrospectiv, într-un deceniu An­dreas Treichl, şeful Erste Bank, a schim­bat cinci preşedinţi executivi la BCR.  Sergiu Ma­nea, un bancher tânăr, om de trezorerie, spe­cialist în pieţe financiare, care a trecut pe la BRD, ING, ABN Amro şi Uni­Cre­dit/Banca Austria, trebuie să aducă creş­te­rea de business pentru BCR, pierdută în anii de criză, şi nu ar trebui să piardă în man­da­tul lui prima poziţie în piaţă ocupată de BCR.

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primul trimestru un profit net de 315 mil. lei, cu circa 8% sub nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut, în condiţiile în care venitul operaţional a fost în scădere din cauza diminuării câştigurilor din dobânzi. Anul trecut BCR a făcut profit contabil de 963,4 mil. lei.