Economia îşi umflă muşchii, dar deficitele în creştere dau fiori economiştilor

Autor: Roxana Rosu 18.05.2016

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a ajuns în primul trimestru din an la 1,5 miliarde de euro, faţă de 500 mil. euro excedent în T1 2015, lucru care-i determină pe economişti să afirme că, în ciuda creşterii economice robuste de 4,3% din PIB în primul trimestru, lucrurile nu merg într-un sens bun. Deteriorarea contului curent în primele luni din 2016 a fost determinată, explică economistul Andrei Rădulescu, de intensificarea deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu 45,6% an/an, la 1,8 miliarde de euro, pe fondul accelerării cererii interne, de atenuarea excedentului balanţei comerciale cu servicii cu 6,7% an/an, la 1,4 miliarde euro, şi de înrăutăţirea componentei venituri primare, spre un deficit de 1,8 miliarde de euro (faţă de un deficit de 0,4 miliarde de euro în T1 2015).

Totodată investiţiile străine au scăzut în T1 cu 7%, an la an, până la 752 mil. euro. În aceeaşi notă, analiştii care fac parte din asociaţia analiştilor financiari din România, CFA România, se aşteaptă ca Produsul Intern Brut să crească în acest an cu 3,5 - 4%, însă acest ritm de creştere, susţin ei, nu este neapărat o veste bună, în condiţiile în care economia locală este susţinută doar de consum.

„Creşterea poate să nu fie o veste bună. Economia se supraîncălzeşte prin creşterea consumului. Şi cheltuielile guvernamentale au crescut puternic, de aceea ne aşteptăm la un deficit bugetar de 3%“, a explică Adrian Codârlaşu, preşedintele CFA România. El spune că pentru anul viitor principalul risc este ca deficitul bugetar să crească peste 3%, iar România să intre în procedură de deficit excesiv, iar acest lucru ar putea duce la creşteri de taxe sau scăderi de cheltuieli care îşi vor pune amprenta asupra creşterii PIB-ului. Totodată, Codârlaşu se aşteaptă şi la creşterea dobânzii de politică monetară la începutul anului viitor şi la îngustarea intervalului dintre facilitatea de depozit şi cea de credite.