Fermierii nemţi sunt în criză: laptele a ajuns mai ieftin decât apa minerală

Autor: CătăIina Apostoiu 18.05.2016

În Germania, preţurile laptelui alunecă sub cele ale apei minerale, iar mulţi femieri se tem pentru viitorul lor.

Preţurile laptelui scad din cauza supraofertei generate de eliminarea cotelor de producţie anul trecut, scrie Deutsche Welle.

În Germania, aproximativ 75.000 de fermieri resimt impactul scăderii preţurilor, acestea si­tuându-se la jumătatea nivelului la care ar trebui să se afle pentru ca aceştia să-şi poată acoperi în întregime costurile de producţie.

Fermierii câştigă acum sub 30 de cenţi pe litru, iar în unele cazuri 18 cenţi pe litru, o scădere dra­matică faţă de 2013, când aceştia câştigau până la 42 de cenţi pe litru.

Dintre cei 75.000 de fermieri din Germania, mii au intrat deja în faliment în ultimele luni, iar mulţi se luptă să supravieţuiască, potrivit Spiegel.

Luna trecută, partidul creştin democrat al cancelarului german Angela Merkel a propus un pachet de susţinere a fermierilor, în valoare de peste 200 de mili­oane de euro, ale cărui detalii ur­mează a fi prezentate la „summitul laptelui“ de la sfârşitul acestei luni.

În ultimele luni, producătorii de lapte au lansat ample de-monstraţii în întreaga Europă pentru a protesta împotriva efec-telor devastatoare ale prăbuşirii preţurilor laptelui.

La începutul lunii mai, în Germania supermarketul Aldi a redus preţul laptelui în magazinele sale de la 59 de cenţi pe litru până la 46 de cenţi, ceea ce înseamnă că laptele este acum mai ieftin decât unele branduri de apă minerală.

Ministrul german al agri-culturii Christian Schmidt a vorbit despre necesitatea unor limite de producţie într-un interviu recent, însă a exclus posibilitatea revenirii la cotele care au dominat Europa timp de peste trei decenii.

În schimb, vor fi luate în considerare noi măsuri de susţinere financiară, a anunţat ministrul agriculturii.

În Franţa, pe lângă scăderea preţurilor, producătorii se confruntă şi cu o scădere a consumului. Astfel, potrivit Le Monde, francezii au consumat în jur de 51 de litri în medie pe cap de locuitor în 2015, comparativ cu 61 de litri consumaţi pe an şi per capita în 2003.

Francezii au cumpărat 2,6 miliarde de litri, cu 2,5% mai puţin faţă de anul anterior.