O carte personală despre fiecare dintre noi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 19.05.2016

Jennifer Ouellette a absolvit studii de filologie dar, printr-un accident fericit, a devenit autoare de texte ştiinţifice în probleme dintre cele mai complexe, publicate de reviste prestigioase. Este interesată de conexiunile între ştiinţă, pop culture şi lumea reală. A scris articole despre pseudoştiinţe, modele de fractali în picturile lui Jackson Pollock, ştiinţa iodlerului, acustica piramidelor Maya şi multe alte subiecte pitoreşti. Scrie cu regularitate pentru Discovery News şi are un blog numit Cocktail Party Physics pe site-ul Scientific American. Între 2008 şi 2010, a fost directorul programului Science and Entertainment Exchange, o iniţiativă a National Academy of Sciences din Statele Unite, care încurajează dialogul dintre oamenii de ştiinţă şi profesioniştii din industria culturală. Ouellette are centura neagră în jujitsu şi locuieşte în Los Angeles împreună cu soţul său, fizicianul Sean Carroll. Iar în 2014 a publicat această carte absolut surprinzătoare.*)

 

Este o carte despre ştiinţa sinelui, un subiect extrem de vast, despre care s-au scris tomuri de lucrări ştiinţiifice. „Să înglobezi tot acel material într-o prezentare  concisă, uşor de citit, înseamnă o muncă de-a dreptul herculeeană. Dar rezultatul poate deschide apetitul spre o reflecţie serioasă asupra celor mai înrădăcinate supoziţii despre noi înşine.”

În toată cercetarea ei, Jennifer Ouellette pleacă de la ea însăşi. Când era mică, ştia că a fost adoptată, „chiar dacă nu înţelegeam prea bine ce însemna asta. Adopţia  era doar o parte din viaţă.” „Originile mele biologice n-au reprezentat mai mult  decât o simplă curiozitate până când, după colegiu, m-am mutat în New York City şi am descoperit că alţi oameni nu erau la fel de indiferenţi faţă de subiect. Probabil că li se părea exotic.” „Curiozitatea faţă de propria mea viaţă mi-a stârnit interesul  asupra ştiinţei din spatele sinelui – mai exact, cum se formează un individ unic, perfect conştient, din «supa genetică primordială»”. „În final, un singur lucru e  clar: dihotomia dintre natură şi educaţie este simplistă şi depăşită, fiind de mult aruncată la coşul de gunoi al istoriei de oamenii de ştiinţă serioşi.” „Genele  formează schela biologică pe care se constru­iesc toate celelalte, şi în primul rând creierul. Dar şi edu­caţia joacă un rol vital, în primul rând prin experienţele noastre cu lumea înconjurătoare.”

„Ca să-mi uşurez puţin misiunea, m-am hotărât să împart sinele în componentele  lui, aruncând lumină asupra modului în care funcţionează toate elemen­tele, individual şi colectiv. Partea I, «Eu», explorează genele, sinapsele şi trăsăturile de personalitate, în timp ce partea a II-a, «Eu însămi», se concentrează pe comportament şi identitate, pentru ca partea a III-a, intitulată «De ce», să se avânte  în adâncurile de nepătruns ale modului în care conştienţa umană iese la suprafaţă dintre toate aceste procese fundamentale şi cum noi, ca fiinţe conştiente, ne fabricăm propriile autobiografii.”

O carte despre misterele identităţii care, în cele trei părţi şi aproape 350 de pagini îşi poartă cititorul prin mai toate teoriile, descoperirile ştiinţifice şi ştiinţele care pot lămuri formarea omului.

Vreţi să ştiţi cine sunteţi? „Întreabă un fizician şi îţi va spune că eşti o colecţie de   atomi (compuşi din particule şi mai mici, subatomice) care se supun unor legi bine definite şi interacţionează prin forţe.
Întreabă un biolog şi s-ar putea să-ţi explice că eşti un organism a cărui formă a rezul­tat din procese complicate antrenând gene, proteine şi nenumărate reacţii biochimice care lucrează în tandem cu factorii de mediu pentru a modela un individ unic.
Un neuro­cercetător ar putea să indice complicatele conexiuni ale creierului drept esenţa sinelui, în timp ce un psiholog social ar putea spune că ne definim prin interacţiunile noastre cu ceilalţi şi prin locul pe care îl ocupăm în societate. ”

Sau, şi mai bine, citiţi această carte!

 

*) Jennifer Ouellette – Arta de a te cunoaşte. Editura Baroque Books & Arts, colecţia Savoir vivre. Traducere din limba engleză de Loredana Bucuroaia