Piesele de teatru ale unui sălăjean/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 19.05.2016

Flavius Lucăcel

Nu te pune cu îngerii

Editura Limes

Cuvânt înainte de Marta Petreu

Apărută în colecţia MASCA, cartea cuprinde, pe lângă piesa cu acelaşi titlu, lucrarea dramatică „Ospiciul local”. Este al patrulea volum al autorului la Limes, după: Ceai de fluturi/ Butterfly Tea (2010), Tutungeria/ Tobacconist’s (2011), Trecătoarea pisicii/ The Cat’s Gore (2012).

Dramaturgul Flavius Lucăcel, originar din judeţul Sălaj, localitatea Aluniş, a obţinut cu piesa „Nu te pune cu îngerii” premiul II la Concursul Naţional de Teatru „Mihai Sorbul” – ediţia a IX-a, desfăşurat în localitatea Săveni – judeţul Botoşani. Dramaturgul, actualmente stabilit la Cluj, este membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Cluj. S-a născut în anul 1968, în localitatea Aluniş, comuna Benesat, judeţul Sălaj şi a debutat cu poezie în anul 1992 în revista „Tribuna” şi cu teatru în revista „Thalia” în anul 1993. De asemenea, a obţinut premiul „Radu Stanca” pentru cartea de teatrologie „Ceai de fluturi” – „Butterfly Tea” decernat de USR Filiala Cluj-Napoca, în anul 2009, iar printre spectacolele de teatru realizate de Flavius Lucăcel se numără: piesa „Fisura”, în regia lui Victor Olăhuţ, la Euphoria Music Hall; piesa „Scoici pe nisipul fierbinte” în regia Sorin Misireanţu, pusă în scenă cu titlul Hell’s Cabaret la Teatrul Naţional Cluj.

Piesa „Nu te pune cu îngerii sau Mioriţa Reloaded”, a fost pusă în scenă, la Teatrul Naţional din Cluj, în 12 martie, în regia lui Cristi Nedelea. Pentru acest eveniment şi-a dat concursul o distribuţie de excepţie: Romona Dumitrean, Adrian Cucu, Alexandra Tarce şi Bogdan Rădulcu – actori la Teatrul Naţional Cluj, iar în alte roluri sunt dansatori, membri ai companiei de spectacole „Mario Dance Atelier”.

 „În fond, o rescriere a celebrei balade româneşti, textul propus de autor aruncă în aer receptarea realităţii socio-politice actuale, demascând-o prin tuşe groase, tragi-comice. Pentru că aici, la noi, nimic nu este ceea ce vrea să pară: parlamentarul mafiot este doar o balerină şchioapă, iar cerşetorul de la colţ – uşor de trecut cu vederea – poate să aibă aptitudini de veritabil Dumnezeu. Aici, în acest haos al aparenţelor şi imaginilor trucate, singura certitudine este Minunea. Şi ea se întâmplă.”  – regizorul Cristi Nedea

Atent la tot ceea ce mişcă în satul global, Lucăcel creează situaţii dramatice ilariante, absurde, halucinante; personajele sale sunt oameni obişnuiţi făcuţi praf, pulbere şi pozderi în malaxoarele istoriei. Lucăcel posedă ştiinţa de a trata marile ori micile drame individuale sau colective cu mijloacele comediei. Pe de altă parte, dotat cu un simţ extraordinar al intermedierii relaţiilor sociale, Lucăcel a învăţat să cultive arta dialogului mizând totul pe generozitate, francheţe şi onestitate. Încet-încet, aproape pe neobservate, el a devenit – iată! – unul dintre cei mai străluciţi autori dramatici ai Transilvaniei eterne.