Peste 400.000 de americani ar putea rămâne cu mai nimic din pensii

Autor: Bogdan Cojocaru 22.05.2016

Unul dintre cele mai mari fonduri de pensii private din SUA riscă să rămână fără bani şi fără opţiuni, scrie CNN.

Fără ajutor financiar din partea guvernului, Central States Pension Fund va rămâne fără bani în zece ani, a avertizat directorul fondului, Thomas Nyhan, precizând că acesta nu are niciun plan nou pentru evitarea insolvenţei.

Peste zece ani, pensiile pentru circa 407.000 de persoane ar putea fi reduse la „practic nimic”, le-a spus Nyhan clienţilor săi.

Într-un efort de ultim monent, Central States Pension Plan a cerut de la guvern aprobare pentru reduceri de plăţi care ar fi afectat 115.000 de actuali pensionari şi 155.000 de viitori pensionari. Reducerile propuse au fost substanţiale, ridicându-se în unele cazuri la 60%, dar nu au fost suficiente. La începutul acestei luni, Departamentul de Trezorerie a respins planul deoarece a calculat că acesta nu va fi suficient pentru evitarea insolvenţei.

Fondul ar fi putut pezenta un plan nou, dar a decis că nu există o altă cale legală de salvare. Reducerile de care ar fi nevoie ar fi prea mari.

În mod normal, când un fond de dimensiunile Central States (care adminsitrează pensiile pentru mai mulţi angajatori) rămâne fără bani, un fond de asigurare al guvernului numit Pension Benefit Guaranty Corporation (PBGC) intervine astfel încât pensionarii să-şi primescă o parte din bani.

În cazul Central States soluţia nu ar fi potrivită. În primul rând, ce ar primi oamenii de la PBGC ar fi mai puţin decât după reducerile propuse şi ar depinde de anii de vechime (un pensionar care a lucrat 30 de ani ar primi 1.072 de dolari pe lună). În al doilea rând, PBGC este subfinanţat şi n-ar putea acoperi pensiile pentru care este dator Central States.

„Faptul că şi PBGC rămâne fără bani înseamnă că participanţii şi-ar putea vedea pensiile reduse la practic nimic când fondul va rămâne fără bani”, le-a spus Nyhan clienţilor.

Central States se ocupă de beneficiile pensionarilor şi salariaţilor din peste 1.500 de companii din mai multe industrii. Cei mai mulţi dintre pensionari au fost şoferi de camion.  

Multe dintre companiile fondului au falimentat după ce sectorul transportului rutier de mărfuri a fost dereglementat în anii 1980. În prezent, fondul de pensii plăteşte trei dolari pentru fiecare dolar primit.