IFC şi Kruk cumpără un portofoliu de credite neperformante de 600 mil. euro de la Bancpost şi alte sucursale Eurobank

Autor: Roxana Rosu 23.05.2016

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, şi KRUK, companie din Europa Centrală şi de Est specializată în recuperarea datoriilor, au convenit să achiziţioneze un portofoliu de credite neperformante de la Bancpost şi alte subsidiare ale Grupului Eurobank din România, cu un sold total restant de aproximativ 597 milioane euro.

Astfel, IFC şi KRUK s-au angajat să investească într-un portofoliu de credite neperformante negarantate acordate persoanelor fizice de către Bancpost şi de alte subsidiare ale Grupului Eurobank din România.

„Managementul activ al stocului de credite neperformante constituie prioritatea noastră strategică. În acest scop, am explorat şi ne-am implicat în câteva iniţiative de minimizare a riscurilor ce vizează o consolidare şi mai bună a bilanţului nostru consolidat, precum şi a bilanţului consolidat al băncilor noastre afiliate şi creşterea profitabilităţii lor,” a declarat  Stavros Ioannou, Director General Adjunct al Eurobank.

Tranzacţia face parte din Programul IFC privitor la Recuperarea Datoriilor şi Activelor (PRDA), care constituie o reacţie strategică în faţa numărului tot mai mare de credite neperformante. La nivel global, PRDA se axează pe achiziţia şi rezolvarea CNP-urilor şi pe restructurarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Până în prezent, IFC a investit 1,4 miliarde USD la nivel global pe cont propriu şi a mobilizat încă 3,5 miliarde USD de la alţi investitori, ceea ce a permis instituţiilor financiare să se debaraseze de credite neperformante în valoare de 30 miliarde USD.

„Aceasta este până la ora actuală una dintre cele mai mari tranzacţii de credite neperformante acordate persoanelor fizice din România şi reprezintă un pas important spre rezolvarea nivelului tot mai mare de credite neperformante. Prin această tranzacţie, IFC susţine de asemenea bilanţul consolidat al Eurobank,” a afirmat Manuel Reyes-Retana, Şeful Regional IFC pentru Grupul Instituţiilor Financiare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Grupul grec Eurobank deţine pe piaţa financiară locală Bancpost şi di­vi­zia de credite de consum.