Depozitele românilor sunt în continuare mai mari decât creditele. Pe piaţa bancară românească există potenţial de creditare: raportul credite/depozite a ajuns la sfârşitul primului trimestru din acest an la 87%

Autor: Claudia Medrega 25.05.2016

Economiile plasate de populaţie şi companii la bănci sunt în continuare mai mari decât volumul creditelor acordate, ra­portul credite/depozite ajungând la sfârşitul primului trimestru din acest an la circa 87%, ceea ce indică faptul că există potenţial de creditare, potrivit datelor anunţate de banca centrală.

Soldul creditelor totale a ajuns în mar­tie la 216,3 mld. lei, depăşind cu doar 2,8% nivelul din aceeaşi lună de anul trecut, în timp ce avansul de­pozi­telor a fost de 9,5%, până la 248 mld. lei. Ascensiunea creditelor este susţinută exclusiv de componenta în lei, care a accelerat în primul trimestru cu 20%, graţie scăderii dobânzilor, în timp ce împrumuturile în euro înregistrau un declin de 11,5% comparativ cu nivelul din primele trei luni ale anului trecut. Creditarea în monedă străină a fost restricţionată de banca centrală, astfel că vânzările sunt foarte slabe, iar în plus unele credite în valută acordate în trecut au ajuns în default, iar bancherii sunt forţaţi acum să le scoată din bilanţuri.