Transgaz „ieftineşte“ acţiunile ca să le facă mai atractive

Autori: Liviu Popescu , Sorin Pâslaru 25.05.2016

Transgaz Mediaş (TGN), companie care operează sistemul naţional de transport al gazelor naturale, a propus o divizare (splitare) a valorii nominale a acţiunilor în raport de 1:10.

„Operaţiunile de splitare sunt folosite atunci când cotaţia acţiunii ajunge la valori mari, această măsură fiind luată cu scopul de a creşte accesibilitatea investitorilor şi prin urmare lichiditatea acţiunilor“, a explicat pentru ZF Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Decizia TGN ar putea duce, cel puţin la nivel teo­re­tic, la creşterea preţului ac­ţiu­nilor pe termen scurt, în con­diţiile în care acţiunile vor deveni mai accesibile pen­tru micii investitorii. O acţiune TGN este cotată în prezent la 269 lei, fiind cea mai „scumpă“ de pe piaţă.

„Un alt efect, recunos­cut în general în cazul spli­tărilor, ar putea fi acela într-o apre­cie­re a cursului de tran­zacţionare după mo­men­tul spli­tării. Acest efect cred că este mai degrabă unul de natură psihologică, în contextul în care indicatorii companiei rămân neschim­baţi“, mai spune Tihon.

Transgaz a raportat pentru primul trimestru un profit net de 172,5 mil. lei, în scădere cu 13,4% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2015, evoluţie determinată de creşterea cheltuielilor.