Cartea părinţilor care ascultă de copii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 26.05.2016

Preston & Child

Focul alb

Editura RAO

Romanul face parte din seria Pendergas, în care au mai apărut alte şase titluri, la aceeaşi editură. „Agentul FBI Pendergast soseşte într-o staţiune montană exclusivistă pentru a-şi salva protejata, pe Corrie Swanson, din închisoare. Venirea lui coincide cu o serie de incendii suspecte: casele de vacanţă ale multimiliardarilor  locali ard una după alta, famiile fiind prinse înăuntru. Cu 150 de ani în urmă, un urs grizzly omorâse câţiva mineri din fostul orăşel. Pendergast se implică în anchetă şi descoperă o legătură misterioasă între moartea minerilor şi crimele din prezent.”

 

Ion V. Strătescu

Cine adună cioburile

Editura Tracus Arte

Ion V. Strătescu (n. în 1940) este un prolific poet şi prozator. A făcut studiile universitare la Facultatea de Construcţii a Institutului Politehnic din Bucureşti, a condus întreprinderi şi grupuri de şantiere din Galaţi şi Bucureşti. Ca scriitor, debutează în 1974, la „Familia”, iar prima carte, „Ulise, alte întâmplări”, îi apare în 1977. În proză, domeniul lui Strătescu e o secţiune de spaţiu urban al cărui centru gravitaţional e şantierul. Autorul face o precizare la sfârşitul cărţii de faţă: toate romanele publicate după 1984 fac parte din „Cronica munţilor uitaţi”, o frescă a societăţii româneşti întinsă pe câteva secole, dar n-au văzut lumina tiparului în ordine cronologică (din motive independente de autor). Au apărut până acum 16 romane din această frescă, dar nu în ordinea în care ar trebui citite. Cel de faţă ar fi al optulea. Acţiunea lui se petrece între primul război mondial şi începutul celui de-al doilea.

 

Studii de literatură română recentă

Coordonator Gheorghe Perian

Vol. I – Teme şi motive literare în proza scurtă

Editura Limes

O sinteză asupra prozei scurte postbelice, cu precădere a prozei scurte postmoderniste, care beneficiază încă de şansa actualităţii, nefiind pe deplin istoricizată. Colaborează la volum: Adriana Stan, Alex. Goldiş, Marius Nenciulescu, Gheorghe Perian, Călin Crăciun, Ionuţ Miloi, Cosmin Borza, Eliza Deac, Claudiu Turcuş, Cristina Timar, Adrian Mureşan, Laurenţiu Malomfălean.

 

Erin Hunter

Pisicile războinice

Pădurea secretelor

Cartea a III-a

Galaxia copiilor (All)

Traducere din limba engleză de Ioana Văcărescu. După „În inima pădurii” (cartea întâi) şi „Foc şi gheaţă” (cartea a II-a), apare şi acest volum din seria care a depăşit orice aşteptări în popularitate, vânzându-se în peste 14 milioane de exemplare în peste 20 de ţări. De generaţii întregi, patru clanuri de pisici sălbatice convieţuiesc în pădure, departe de oameni. Au un cod al onoarei şi preţuiesc loialitatea. Se antrenează ca războinici pentru a-şi proteja Clanurile. Se vindecă de boli cu remedii naturiste. Respectă legile statornicite de înaintaşi. Sunt ghidaţi în acţiunile lor de spiritele strămoşilor războinici, reuniţi în Clanul Stelelor. O carte plină de aventuri, care prezintă viaţa din perspectiva unei pisici.

 

Robyn Young

Rebeliunea

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Laura Ciobanu. Robyn Young este o autoare de romane istorice a căror acţiune se petrece cu prioritate în Evul Mediu. „Rebeliunea” este primul roman din seria cu acelaşi titlu (au urmat alte două), acţiunea se petrece acum peste 800 de ani în Scoţia, unde, după moartea regelui, nobilii încep lupta pentru putere. E poveseta lui Robert Bruce, care îşi începe ascensiunea în acest roman. Este una dintre cărţile cu cele mai aplicate scene de luptă, numeroase şi detaliate.

 

Iulian Tănase

Experimentul Mamatata

Editura Herg Benet

Cartea nu e un roman, ci o carte de parenting. „De creative parenting, mai exact. E o carte despre relaţia copiilor cu imaginaţia, cu interogaţiile asupra lumii, cu propria minte şi propriul creier, cu limbajul, cu libertatea, cu mirarea, cu nevoia de joc şi nevoia de a râde. De asemenea, cartea este şi despre modul inocent şi spectaculos în care copiii descoperă lumea, punând întrebări şi formulând răspunsuri dintre cele mai neaşteptate, este o carte despre spiritul ludic liber. Mai pe scurt, este o carte despre cum părinţii îşi pot asculta copiii, şi nu oricum, ci cu mare atenţie.“ „M-am văzut silit să notez, am încercat să înţeleg (există în carte un capitol despre filosofia minţii copilului).” Autorul recunoaşte că s-a lăsat influenţat de „experimentul Zaica”, iniţial volumul chemându-se „experimentul Taica”.