Când pseudonimul are prim-planul/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 26.05.2016

Venerabila Joyce Carol Oates (născută în 1938!) e autoare a peste o sută de cărţi, câştigătoare a numeroase premii şi nominalizată la alte premii de un număr impresionant de ori, una dintre cele mai aclamate şi mai traduse scriitoare americane în viaţă. A abordat cele mai diferite genuri: roman, povestiri, dramaturgie, poezie, memorii, eseistică. Cartea de care ne ocupăm în acest număr al „Ziarului de duminică” a apărut în 2015, iar de curând a fost tradusă şi în româneşte.*)

E un roman de mici dimensiuni, aproape poliţist, suficient de straniu. E povestea lui Andrew J. Rush, un scriitor de romane poliţiste de succes care a reuşit să-şi vândă cărţile în milioane de exemplare, dar care e nemulţumit de ceea ce face, se compară mereu cu mult mai celebrul Stephen King şi ascunde un secret: în paralel cu activitatea sa la lumina zile, scrie şi publică, sub pseudonimul Jack of Spades (Valetul de pică), o serie de romane noir, violente şi masochiste care, culmea, se vând şi ele. În fiecare dintre cărţile lui Jack of Spades este descrisă cel puţin o crimă camuflată mai mult sau mai puţin ingenios drept una perfectă. Nimeni nu bănuieşte această a doua viaţă paralelă a scriitorului.

Dar Jack of Spades, violentul, durul, intransigentul începe să pună stăpânire pe Andrew J. Rush. Exact într-o perioadă în care o vecină bătrână şi procesomană îl dă în judecată pe scriitor pentru că, chipurile, i-ar fi plagiat scrierile. Avocatul editurii lui Rush risipeşte fără probleme toate acuzele. Însă scriitorul începe să fie obsedat de procesomană, intră prin efracţie în casa ei, pe când era internată pentru dezechilibru mental, şi descoperă că bătrâna chiar avea manuscrise ce semănau celor scrise de el, inclusiv unele aflate în proiect şi despre care nu spusese încă nimănui. Jack of Spades îl convinge că trebuie să facă să dispară acele manuscrise, drept care Andrew J. Rush revine în casă bătrânei, e descoperit de aceasta şi o asasinează. Pentru crimă va fi arestat unul dintre angajaţii familiei.

Din acest moment lucrurile se precipită, primei crime perfecte trebuie neapărat să-i mai urmeze una. Al cărei subiect va fi însuşi scriitorul! Ca în „Pisica neagră” a lui Edgar Allan Poe, în care făptura iubită de stăpânul ei este strânsă de gât şi zidită în interiorul unui perete, din acesta răsunând miorlăielile înfiorătoare ale animalului mort, scriitorul e împins de Jack of Spades la o nouă crimă camuflată sub înfăţişarea unui „accident” perfect.  

Joyce Carol Oates reuşeşte să uimească şi cu acest mic roman.

 

*) Joyce Carol Oates – Valetul de pică. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. Traducere din limba engleză şi note de Adriana Bădescu