Fără plan de business/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 26.05.2016

Derek Sivers

Orice îţi doreşti

40 de lecţii pentru un altfel de antreprenor

Editura Publica

 

Traducere de Raluca Chifu.

Când Derek Sivers a lansat CD Baby, nu a avut în vedere dezvoltarea unei afaceri de proporţii. Era un muzician independent de succes care voia doar să-şi comercializeze online CD-ul. Pentru că nimeni nu l-a putut ajuta în acest sens, a pornit la drum de unul singur şi a construit de la zero un magazin online.
Sivers şi-a început afacerea în 1998 din dorinţa de a-şi ajuta prietenii să-şi vândă CD-urile. În 2000, şi-a angajat primul om. Opt ani mai târziu, a vândut CD Baby pentru 22 de milioane de dolari.
Sivers nu a avut nevoie de un plan de business. Nici tu nu ai. Nu trebuie să ai idei măreţe; de fapt, este chiar indicat să nu le ai. Începe cu puţin, ţine la clienţii tăi mai mult decât la tine însuţi şi condu-ţi afacerea ca şi când nu ai avea nevoie de bani.
„Dacă îţi doreşti un manifest autentic, un ghid la obiect şi o lectură amuzantă asupra căreia să revii iar şi iar, Orice îţi doreşti este cartea de care ai nevoie. Sper să îţi placă la fel de mult cât mi-a plăcut mie.” – Tim Ferris, autorul cărţii The 4-Hour Workweek
„Am parcurs această carte în vreo oră. Oau. Pe bune. Derek împărtăşeşte cu  cititorii unele dintre principiile (şi anti-principiile) pe care le-a învăţat şi le-a aplicat cât timp a fost antreprenor din întâmplare şi le spune cum să-şi dezvolte afacerea fără să-şi piardă sufletul.” – Todd Henry, autorul cărţii Die Empty  

În 2008, Derek Sivers a vândut CD Baby pentru a se putea concentra pe alte afaceri prin care să-i ajute pe muzicieni. De atunci, pune la dispoziţia celorlalţi toate lucrurile pe care le-a învăţat de-a lungul timpului, în calitate de scriitor şi de speaker la conferinţe (a participat, printre altele, şi la trei conferinţe TED). Luaţi şi voi parte la discuţiile Orice îţi doreşti şi aflaţi mai multe despre proiectele actuale ale lui Derek accesând sivers.org/a.