Liviu Tudor, unul dintre cei mai mari proprietari de pe piaţa de birouri: Nu putem numi dezvoltare sustenabilă mutarea aceloraşi chiriaşi dintr-o clădire în alta

Autor: Alina-Elena Vasiliu 26.05.2016

Transferul companiilor care închiriază spaţii pentru birouri dintr-o clădire în alta nu poate fi privit ca o modalitate de dezvoltare eficientă pe termen lung, este de părere Liviu Tudor, antreprenorul ro­mân care controlează parcurile de afaceri West Gate (Militari) şi Novo Park (Pipera) prin intermediul Genesis Development.

“Salut extinderile pe care le-am văzut în 2015 şi la începutul anului 2016, dar nu putem numi dezvoltare sustenabilă mutarea aceloraşi chiriaşi dintr-o clădire în alta, alese din aceleaşi imobile existente”, a spus Liviu Tudor, invitat la conferinţa de real-estate CEDER.

El a mai adăugat că, deşi piaţa de birouri din România evoluează semnificativ de la un an la altul, motorul dezvoltării acesteia sunt în continuare investiţiile străine, şi mai puţin cele ale dezvoltatorilor români.

În parcul de business West Gate, pe care Liviu Tudor îl deţine, din apropierea staţiei de metrou Preciziei, ocupă spaţii companii precum Dacia Renault, Siemens, Accenture, Panasonic, Alpha Bank, Carestream Health şi Medicover.

Groupe Renault România, care reuneş­te pe plan local întregul lanţ de activitate, de la proiec­tarea automo­bi­lelor la producţie de maşini, motoare, cutii de viteze, vânzare şi centru lo­gistic, se află în căutarea unui nou sediu pentru a reuni toate birourile sale din Capitală într-o singură locaţie, iar Genesis Development este una dintre variantele pe care le ia în calcul. În prezent, Renault are peste 28.500 de metri pătraţi închiriaţi în cele două sedii principale, North Gate în Pipera şi West Gate în Militari.

Genesis Development deţine parcurile West Gate şi Novo Park, având astfel în portofoliu 150.000 de metri pătraţi de birouri clasa A. West Gate cuprinde cinci clădiri de birouri, iar Novo Park este format din şapte clădiri de birouri. Fiecare dintre cele două parcuri are o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 75.000 de metri pătraţi închiriabili.

Printre chiriaşii Novo Park se numără: Hewlett-Packard (HP), Garanti Bank, Ringier, Sodexo, Yokagawa, Luxoft şi UniCredit.