Zeci de persoane aşteaptă la coadă în Piaţa Universităţii pentru a vedea dacă deţin acţiuni la Bursă de care nu ştiau. ​“Am venit să văd dacă pot să mă îmbogăţesc”

Autor: Liviu Popescu 27.05.2016

Circa 40 de persoane s-au aliniat astăzi în jurul orei 11:00 la coadă  la Depozitarul Central în Piaţa Universităţii ca să verifice, pe baza de buletin, dacă au acţiuni obţinute de la programul de privatizare în masă din anii 1991 şi 1994, la ce companii şi ce valoare au acestea.

“Am venit să văd dăcă pot să mă îmbogăţesc”, spune un pensionar. “Sper să am acţiuni de care nu ştiam. După atâţia ani, am uitat”

Închisoarea unde deţinuţii sunt atât de înfricoşători încât nici gardienii nu intră. Instituţia este păzită doar la exterior de poliţişti

Noul portavion de 13 miliarde de dolari al marinei americane. Este cea mai mare şi cea mai scumpă navă de război din lume

Cele şase alimente pe care trebuie să le evitaţi cu orice preţ

După cădera comunismului, România a trecut prin două valuri successive de privatizare în masă în care 30% din companiile româneşti au fost date populaţiei.Oamenii nu au urmărit în timp evoluţia acestor acţiuni, aşa că Depozitarul Central le va da ocazia astăzi şi mâine să verifice, gratuit şi doar pe bază de buletin, dacă deţin acţiuni. 

Depozitarul Central va informa gratuit vineri şi sâmbătă per­soa­nele care doresc să afle dacă mai au acţiuni obţinute de la programul de privatizare în masă din anii 1991 şi 1994, la ce companii şi ce va­loare au acestea. Astfel, per­soanele interesate, cele care împliniseră 18 ani la data privatizării, pot decide dacă păstrează acţiunile sau le vând, a spus la ZF Live Daniela Şerban, director relaţii cu investitorii din cadrul Bursei de Valori Bucureşti

„Sunt opt milioane de români care au încă acţiuni, cei mai mulţi la SIF-uri. Faţă de cuponul iniţial au fost primite şi acţiuni re­ziduale. Mulţi nu ştiu dacă mai au acţiuni şi unde. Plus că dacă aduci contul IBAN poţi primi direct dividendele restante“, a spus Şerban. Pentru cei care nu sunt încă pregătiţi să in­ves­tească propriile fonduri, BVB va lansa con­turi demo de tranzacţionare, pentru a-i fa­mi­liariza pe doritori cu lumea bancară. 

BVB organizează pe 27 şi 28 mai a doua ediţie a „Banii Tăi Expo“, eveniment la care par­ticipă fonduri de pensii, fonduri mutuale, bro­keri, bănci şi emitenţi. Expoziţia va avea loc în Piaţa Universităţii.

„Vom anunţa şi un concurs de tran­zac­ţionare în timp real şi o aplicaţie de mobil care testează cunoştinţele financiare. Ajută mult să discuţi direct cu brokerii şi administratorii de cont pentru a vedea ce ţi se potriveşte.“ 

Prin acest demers, bursa speră să revină măcar la nivelul de dinainte de criză, când erau înregistrate 120.000 de conturi, în condiţiile în care o parte din investitorii din 2008-2009 ezită să revină la tranzacţionare după ce au pierdut bani.