Lider local al reţelei teroriste Stat Islamic, neutralizat în ofensiva irakiană din oraşul Fallujah

Autor: Roxana Maciuca 28.05.2016

Un purtător de cuvânt al campaniei militare coordonate de SUA împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, Steve Warren, a declarat vineri că în raidurile aeriene efectuate de coaliţia internaţională în zona Fallujah au murit cel puţin 70 de militanţi islamişti.

Coaliţia intenaţională a efectuat 20 de raiduri aeriene în zonă în ultimele patru zile. Printre militanţii islamişti neutralizaţi se află şi liderul luptătorilor din Fallujah, Maher al-Bilawi, care ar fi murit în urmă cu trei zile, a precizat Warren, adăugând că moartea acestuia şi a celorlalţi militanţi "nu va împiedica inamicul să continue să lupte, dar i-a destabilizat".

Bătălia finală pentru a recupera centrul reţelei Stat Islamic din apropierea capitalei Bagdad va începe în câteva "zile, nu luni", a declarat vineri un lider al miliţiei şiite, în condiţiile în care au fost sesizate cazuri de foamete în oraş, întrucât locuitorii nu sunt lăsaţi să plece din zonă.

Prima fază a ofensivei care a fost lansată luni este aproape încheiată, fiind înconjurat complet oraşul Fallujah care se află la circa 50 de kilometri vest de capitala irakiană Bagdad, a precizat Hadi al-Amiri, liderul organizaţiei Badr, cu sediul în Iran, la televiziunea de stat alături de premierul Haider al-Abadi.

La finalul anului trecut, Abadi a promis că în 2016 guvernul irakian va obţine victoria finală în faţa reţelei Stat Islamic, care a declarat instaurarea unui califat pe teritorii din Siria şi Irak în urmă cu doi ani.

Amiri a solicitat locuitorilor să părăsească oraşul prin partea sud-vestică, dar reprezentanţi ONU au raportat vineri că circa 50.000 de civili au fost împiedicaţi de militanţii sunniţi să plece.

Fallujah, aflat la 50 de kilometri de Bagdad, a fost primul oraş important din Irak cucerit de Stat Islamic, în ianuarie 2014, şi este al doilea oraş ca dimensiune deţinut de militanţi după Mosul, capitala lor de facto.