Românii s-au înghesuit să ia credite pentru locuinţe cu avans mai mic: ipotecare de peste 1 mld. lei au fost vândute în aprilie, dublu faţă de aceeaşi lună din 2015

Autor: Anelis Baciu 30.05.2016
Bancherii au vândut în luna aprilie din acest an credite ipotecare în lei în valoare de 1,1 mld. lei, dublu faţă de aceeaşi lună a anului precedent, semn că românii s-au grăbit să semneze contracte de credit la un avans mai mic, neinfluenţat de legea dării în plată. Volumul finanţărilor pentru locuinţe raportat de bănci la BNR în aprilie este cel mai mare din ultimele 12 luni.
 
O explicaţie pentru această creştere accelerată a creditelor imobiliare ar putea fi temerea populaţiei cu privire la efectele legii dării în plată care a intrat în vigoare în această lună, mai exact creşterea avansului la împru­muturile standard, măsură pe care bancherii au vehiculat-o de nenumărate ori în cadrul dezbateriilor pe tema noii schimbări legis­lative.
 
De altfel, după legiferarea dării în plată, o bună parte din băncile locale au mărit avansul. Toţi jucătorii din top zece, care controlează aproximativ 80% din piaţă, şi-au resetat condiţiile de creditare şi au ajuns să ceară clienţilor până la 35% din valoarea finanţării la creditele în lei şi până la 40% la cele în valută.